Πως να βελτιώσεις τις εργασιακές σχέσεις με τους συναδέλφους σου!

03/08/2021
7 λεπτά
Πως να βελτιώσεις τις εργασιακές σχέσεις με τους συναδέλφους σου!

Μοιράσου

Οι θετικές σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της προσωπικής σου επιτυχίας. Ένα καλό εργασιακό κλίμα χωρίς εντάσεις και διαμάχες οδηγεί με βεβαιότητα σε αυξημένη απόδοση και στη συνολική εργασιακή ικανοποίηση. Από τη στιγμή που περνάς τον περισσότερο χρόνο της ημέρας σου στη δουλειά, οι εργασιακές σχέσεις είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Όταν βρίσκεσαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον για αρκετό καιρό, τότε είναι φυσικό να δημιουργείται μια θετική εργασιακή σχέση. Τι γίνεται όμως όταν είσαι καινούργιος σε μια δουλειά; Είναι σημαντικό για την ομαλή ένταξη σου στην κουλτούρα και την απόδοση σου να έχεις καλές σχέσεις με όλους. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις πως να βελτιώσεις τις εργασιακές σχέσεις με τους συναδέλφους σου, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό βρίσκεσαι στη δουλειά σου!

 

Εργασίακές σχέσεις

Τι σημαίνει αυτό και γιατί είναι σημαντικό; Οι εργασιακές σχέσεις είναι οι αλληλεπιδράσεις που έχεις με τους συναδέλφους σου, στα πλαίσια του επαγγέλματος σου. Όταν έχεις καλές σχέσεις με του συναδέλφους σου, τότε έχεις μια πιο ευχάριστη εμπειρία στην εργασία σου. Αυτό συνεπάγεται με καλύτερη απόδοση και γενική ικανοποίηση. Οι ισχυρές σχέσεις με τους συναδέλφους σου δεν θα σε ωφελήσουν μόνο στο networking, αλλά θα σου δώσουν γνώση, υποστήριξη και βοήθεια για να επιτύχεις στον επαγγελματικό σου ρόλο και στην καριέρα σου.

 

Τα οφέλη από τις καλές εργασιακές σχέσεις είναι:

- Αίσθηση ικανοποίησης με την καριέρα σου

- Μεγαλύτερη άνεση με ομαδικές εργασίες και συναντήσεις

- Περισσότερη απόδοση για όλους

- Ηθική υποστήριξη σε κάθε δυσκολία

- Αυξημένα επίπεδα διατήρησης των εργαζομένων

 

Τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν θετικές εργασιακές σχέσεις είναι:

Εμπιστοσύνη: Η αίσθηση ότι μπορείς να εμπιστευθείς και να βασιστείς τους συνεργάτες σου.

Αποδοχή: Η αποδοχή και η κατανόηση του κάθε ατόμου και του ρόλου που αυτός/ή έχει στην επιχείρηση.

Ομαδικότητα: Η ικανότητα να μπορείς να συνεργαστείς σωστά, να αποδεχθείς ένα τίμιο κομμάτι της ομαδικής εργασίας και να δώσεις αναγνώριση σε όσους την αξίζουν.

Ανοιχτή επικοινωνία: Το να ενθαρρύνεις την επικοινωνία, να κάνεις ερωτήσεις και να γνωρίσεις καλύτερα τους συναδέλφους σου.

Με βάση αυτών των χαρακτηριστικών, μπορείς να παρατηρήσεις την παρούσα σχέση σου με τους συνεργάτες σου και να βρεις ποια σημεία χρειάζονται βελτίωση.

 

Αξιολόγησε μία εταιρεία και διεκδίκησε έπαλθλα αξίας 200€ / μήνα!

 

Πως να βελτιώσεις τις εργασιακές σου σχέσεις

Καταρχάς, πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Οι εργασιακές σχέσεις χτίζονται γύρω από ένα πλαίσιο, όπως και κάθε άλλη σχέση. Αυτό το πλαίσιο μπορεί να λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος για τη σχέση με τους συνεργάτες σου. Όταν αυτό το πλαίσιο εξασθενήσει, είναι φυσιολογικό να εξασθενήσουν και οι σχέσεις αυτές. Με απλά λόγια, είναι φυσιολογικό και πολύ το γεγονός ότι το μόνο πράγμα που να διατηρεί τη σχέση σου με τους συναδέλφους σου να είναι η δουλειά.

 

Πολλές φορές παρατηρούμε ότι μόλις χαθεί ένα κοινό πλαίσιο (π.χ. σχολείο, πανεπιστήμιο, δουλειά, κοινός φίλος), χάνεται και η ουσιώδης σχέση μας με ένα άτομο. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό. Δεν είμαστε όλοι κατασκευασμένοι να έχουμε τις ίδιες κοινωνικές σχέσεις με όλους. Πάντα υπάρχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα, απόψεις, ασχολίες, στόχοι, συμπεριφορές και προτεραιότητες που αποτρέπουν δύο ανθρώπους να έχουν κοινωνικές σχέσεις. Αν όμως ένα κοινό πλαίσιο τους φέρει κοντά, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν ή να χτίσουν ισχυρές σχέσεις μεταξύ τους μέσα στο πλαίσιο αυτό. Επομένως, την επόμενη φορά που θα διακοπεί η επαφή σου με έναν πρώην συνάδελφο, μην απογοητευτείς!

 

Έχοντας πει αυτά, παρακάτω ακολουθούν οι καλύτερες συμβουλές για να βελτιώσεις τις σχέσεις με τους συνεργάτες σου! Πάμε!

 

Κάνε καλά τη δουλειά σου

Οι σχέσεις με τους συναδέλφους σου δεν θα πάνε πολύ μακριά αν δεν μπορείς να είσαι αποτελεσματικός στην εργασία σου. Όπως είπαμε παραπάνω, η δουλειά σου είναι το πλαίσιο που πυροδοτεί τη σχέση σου με του συνεργάτες σου. Αν άλλοι πρέπει να «συμμαζεύουν» λάθη σου, αν καθυστερήσεις σε υποχρεώσεις ή η ομάδα σου δεν αποδίδει εξ αιτίας σου, είναι λογικό να υπάρχει απογοήτευση και αυτό να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις σας.

Φρόντισε να κάνεις άριστα τη δουλειά σου  σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και εννοείται για οποιοδήποτε λόγο να μην επιφέρεις αρνητικές συνέπειες στους συνεργάτες σου. Η καλή απόδοση είναι ένα βασικό στοιχείο για χτίσεις ισχυρές σχέσεις με τους συνεργάτες σου. Μάλιστα, μια εξαιρετική απόδοση μπορεί να αποτελέσει και κινητήριος παράγοντας για να βοηθήσεις και να στηρίξεις τους συνεργάτες σου να αποδόσουν περισσότερο, κάτι το οποίο είναι μια εξαιρετική αρχή.

 

Να είσαι πρόθυμος για βοήθεια

Να είσαι πρόθυμος για βοήθεια

 

Η ειλικρινής διάθεση για βοήθεια είναι κάτι που όλοι εκτιμούν και ένας πολύ καλός τρόπος να ενισχύσεις τις εργασιακές σου σχέσεις. Φρόντισε να είσαι πρόθυμος να αφιερώσεις χρόνο με υπομονή και καλή διάθεση για τους συναδέλφους σου. Είναι σημαντικό να μπορείς να «σηκώσεις» λίγο από το βάρος κάποιου σε μία δύσκολη στιγμή ή ημέρα. Οι εργαζόμενοι που είναι απρόθυμοι σε τέτοιες καταστάσεις θεωρούνται ατομικοί παίκτες και δεν συμβάλλουν στην βέλτιστη εργασιακή απόδοση. Επομένως, την επόμενη φορά που κάποιος θα σου ζητήσει βοήθεια, να την παρέχεις με ζήλο. Με αυτό τον τρόπο όχι θα βελτιώσεις τις σχέσεις σου με τους συνεργάτες σου αλλά θα μπορείς να στηριχθείς σε κάποιον σε περίπτωση που χρειαστείς και εσύ ένα χεράκι!

 

Εννοείται ότι μπορεί να τύχει και μια στιγμή που δεν μπορείς να προσφέρεις άμεσα τη βοήθεια σου. Σε αυτή τη περίπτωση φρόντισε να ενδιαφερθείς για το πρόβλημα του συναδέλφου σου με την πρώτη ευκαιρία.

 

Ξεχώρισε πότε πρέπει να ζητάς βοήθεια

Ξεχώρισε πότε πρέπει να ζητάς βοήθεια

 

Εκτός από το να βοηθάς, θα πρέπει να δέχεσαι και να επιδιώκεις τη βοήθεια των άλλων. Μάλιστα, η αλληλοβοήθεια επιδρά θετικά στην ψυχολογία των ανθρώπων. Ζητώντας βοήθεια από τους συνεργάτες σου, έχεις παράλληλα την ευκαιρία να τους γνωρίσεις καλύτερα. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να λάβεις την ίδια βοήθεια που έδωσες. Φρόντισε να συμβάλλεις σε ένα θετικό περιβάλλον εργασίας με συνεργατικότητα και βοήθεια.

 

Είναι σημαντικό ωστόσο να ξέρεις πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια. Αν υπάρχει ένα θέμα στο οποίο έχεις επανειλλημένα ζητήσει τον χρόνο από έναν συνάδελφό σου, είναι πολύ πιθανό να το εκλάβει ως αγγαρεία, να αρνηθεί ή να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα. Επίσης, είναι σημαντικό να καταλαβαίνει αν ο συνεργάτης σου έχει λίγο χρόνο να αφιερώσει σε εσένα και δεν θα του «γυρίσει boomerang» στις υποχρεώσεις του. Θα πρέπει λοιπόν να ζητάς βοήθεια όταν πραγματικά τη χρειάζεσαι. Πολλές φορές η λύση βρίσκεται κάτω από τη μύτη μας!

 

Να είσαι παρόν

Είναι σημαντικό για να βελτιώσεις τις εργασιακές σου σχέσεις να αφιερώνεις λίγο χρόνο με τους συναδέλφους σου. Μέσα στο περιβάλλον δουλειάς όμως, έιναι λογικό να μην έχεις πολλές ευκαιρίες για κουβέντα. Ειδικά αν υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις και διεργασίες που πρέπει να γίνουν. Επομένως, στις περιορισμένες αυτές ευκαιρίες που σου δίνονται να επικοινωνήσεις με τους συναδέλφους σου, φρόντισε να τις αξιοποείς στο έπακρο και να μην χάνεσαι σε ένα κινητό ή διαβάζοντας emails. Δώσε σημασία στην στιγμή, πρόσεξε τι σου λένε οι συνεργάτες σου και επικοινώνησε μαζί τους. Διαφορετικά δεν θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Κράτα τις δεσμεύσεις που δίνεις

Ένα σημαντικό σημείο για να έχεις καλές εργασιακές σχέσεις είναι να κρατάς τις υποσχέσεις σου. Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνονται οι συνεργάτες σου ότι μπορούν να βασιστούν πάνω σου, και αυτό δεν θα το πετύχεις αν δεν τηρείς τις δεσμεύσεις σου προς αυτούς. Αν έχεις παραπάνω υποχρεώσεις που σε εμποδίζουν να τηρήσεις μια δέσμευση, επικοινώνησε το άμεσα και με ειλικρίνια. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να είσαι ρεαλιστικός και να μην «τάζεις» πράγματα που δεν μπορείς να τηρήσεις. Φυσικά, η συμβολή σε δεύτερο χρόνο είναι πάντα προτιμητέα έναντι καθόλου συμβολής.

 

Δείξε ευγνωμοσύνη στους συνεργάτες σου

Δείξε ευγνωμοσύνη στους συνεργάτες σου

Μερικές φορές είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τις δυσκολίες, το άγχος ή την απογοήτευση που περνάει κάποιος συνεργάτης ή ένα άλλο τμήμα στη δουλειά. Εσύ θα πρέπει να κατανοείς ότι κάθε συνάδελφος σου έχει διαφορετικούς στόχους και ρόλο σε έναν οργανισμό. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να εκτιμήσεις την συνεισφορά και τη δουλειά κάθε τμήματος και ατόμου.

 

Την επόμενη φορά που θα δημιουργηθεί ένα πρόβλημα, προσπάθησε να σκεφτείς μια λύση σε αυτό αντί να «σπεύσεις» να κατηγορήσεις κάποιον ή να βγάλεις βιαστικά συμπεράσματα. Με το να συνεργάζεσαι με επαγγελματισμό και σεβασμό με τους συνεργάτες σου, θα σε βοηθήσει να χτίσεις ισχυρούς δεσμούς μαζί τους.

 

Κάνε ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις είναι σημαντικές για να γνωρίσεις καλύτερα τους συναδέλφους σου και να δημιουργήσεις θετικές σχέσεις μαζί τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχεις τι ερωτήσεις κάνεις. Κανείς δεν θα συμπαθήσει κάποιον που ενδιαφέρεται για δράμα ή κουτσομπολιό. Δείξε πραγματικό ενδιαφέρον για τους συνεργάτες σου και άκουσε τους προσεκτικά. Δώσε τους την ευκαιρία να μοιραστούν περισσότερα για τον εαυτό τους και κάνε και εσύ το ίδιο. Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεις την ανοιχτή επικοινωνία και δημιουργείς θετικές κοινωνικές σχέσεις. Έτσι, την επόμενη φορά που θα δεις τον συνεργάτη σου λίγο πιο αγχωμένο, πρόσφερε του βοήθεια απλά με το να τον ακούσεις.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να αναπτύξεις κοινωνικές σχέσεις με κάθε συνάδελφο σου. Πάντα υπάρχει κάποιος με τον οποίο δεν μπορούμε να συνδεθούμε απόλυτα. Εάν υπάρχει κάποιος συνεργάτης σου με τον οποίο δεν νιώθεις άνετα, δεν χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο που θα πάει χαμένος. Φυσικά αυτό δεν είναι λόγος να μην έχετε μια εξαιρετική επαγγελματική συνεργασία.

 

Συναισθηματική νοημοσύνη

Συναισθηματική νοημοσύνη

 

Πριν ξεκινήσεις να ωθείς την ανανέωση των εργασιακών σχέσεων με τους συναδέλφους σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου. Να αναγνωρίζεις τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου. Το να αναπτύσσεις τις σχεσιακές ικανότητες σου, όπως η επικοινωνία, η ενεργή ακρόαση και η επίλυση συγκρούσεων είναι βασικό για το περιβάλλον εργασίας σου. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πολύ σημαντική για να πετύχεις τον στόχο σου. Η συναισθηματική σου νοημοσύνη εξαρτάται από:

Αυτογνωσία: Η ικανότητα να γνωρίζεις τις ανάγκες και τους στόχους σου.

Αυτοέλεγχος: Η ικανότητα να ελέγχεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου.

Ενσυναίσθηση: Η ικανότητα να μπορείς να μπεις στη θέση του άλλου.

Κοινωνικές δεξιότητες: Ομαδικότητα, επικοινωνία, επίλυση συγκρούσεων και προβλημάτων είναι βασικά στοιχεία για να αναπτύξεις επιτυχώς νέες κοινωνικές σχέσεις.

Για περισσότερα άρθρα σαν και αυτό, κάνε την εγγραφή σου στο Poudouleveis.gr!

 

Διαβάστε όλα τα άρθρα σχετικά με

Χωρίς κατηγορία

Μοιράσου

Αυτό που διάβασα αξίζει:

Πώς είναι η εμπειρία σου με τον εργοδότη σου;

Προσθήκη αξιολόγησης

Δημιούργησε ένα βιογραφικό

Εντυπωσίασε αμέσως με ένα βιογραφικό σε ελκυστική μορφή

Δημιουργία βιογραφικού

Σχόλια

0 σχόλια

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε ενδιαφέροντα άρθρα από όσους συνεισφέρουν στην κοινότητα του Poudouleveis.gr