Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα βιογραφικό Οι βασικές ενότητες σε ένα CV

01/04/2022
4 λεπτά
Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα βιογραφικό Οι βασικές ενότητες σε ένα CV

Μοιράσου

Η δημιουργία ενός βιογραφικού αποτελεί πηγή άγχους για πολλούς που βρίσκονται στη φάση αναζήτησης εργασίας. Οι πληροφορίες που πρέπει να συμπεριληφθούν φαίνεται είτε να είναι πολλές για να γραφτούν όλες είτε να είναι πολύ λίγες και «να μη γεμίζει το χαρτί». Εξαιτίας, λοιπόν, αυτής της σύγχυσης που επικρατεί σε πολλούς υποψηφίους, στο παρόν άρθρο θα δούμε μερικά από τα απολύτως απαραίτητα που πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα βιογραφικό σημείωμα, καθώς και προτεινόμενες ενότητες που καλό είναι να συμπεριλαμβάνονται κατά περίπτωση.

 

5 απαραίτητα σε ένα CV

 

1. Ονοματεπώνυμο

Δεν χρειάζεται κάποια ανάλυση. Είναι τo πλέον αυτονόητο. Το ονοματεπώνυμο καλό είναι να γραφτεί όπως είναι στην ταυτότητα/διαβατήριο και, εάν το επιθυμείτε σε παρένθεση το πώς σας φωνάζουν (πχ. Βασιλική (Βάλια) Παπαδοπούλου).

Τέλος, προσθέστε το όνομά σας στο όνομα του αρχείου του βιογραφικού προς αποστολή (π.χ. Γ. Παπαδόπουλος CV ή Γεώργιος Παπαδόπουλος βιογραφικό σημείωμα).

 

2. Στοιχεία επικοινωνίας

Τα στοιχεία επικοινωνίας σας είναι αναγκαία για να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί σας. Απαραίτητη είναι η προσθήκη κινητού και e-mail. Συνίσταται η προσθήκη και σταθερού τηλεφώνου. Η διεύθυνση κατοικίας είναι συνήθως προαιρετική.

 

3. Personal statement/ Personal profile

Το personal statement είναι ένα μικρό κείμενο, συνήθως μία παράγραφος, που μπορείτε να γράψετε για σας. Τοποθετείται στο επάνω μέρος του βιογραφικού και ως στόχο έχει την επιγραμματική παρουσίαση του εαυτού σας, της εργασιακής σας θέσης, των ικανοτήτων, καθώς και του επαγγελματικού σας στόχου/ λόγου που ενδιαφέρεστε για τη θέση.

 

4. Προϋπηρεσία

Η πρότερη εργασιακή εμπειρία είναι βασικός τομέας στο βιογραφικό. Θα πρέπει να γράφεται από την πιο πρόσφατη προς την πιο παλιά. Σε κάθε εργασιακή εμπειρία πρέπει να καταγράφεται το όνομα της επιχείρησης που απασχοληθήκατε, το διάστημα απασχόλησης, καθώς και οι αρμοδιότητες της θέσεως. Όσο πιο πρόσφατη η εργασιακή εμπειρία, τόσες περισσότερες οι λεπτομέρειες για τα καθήκοντα που είχατε αναλάβει.

Σε αυτό το σημείο μπορείτε να προσθέσετε και τα επιτεύγματά σας στον ρόλο που είχατε στην εταιρεία, ποσοτικά ή ποιοτικά. Για παράδειγμα, εάν λόγω της θέσης αυξήθηκε το κέρδος της επιχείρησης κατά Χ ποσοστό ή σχεδόν πάντα πιάνατε τη στοχοθεσία του καταστήματος που εργαζόσασταν ή οτιδήποτε άλλο δεν θεωρείτο δεδομένο, αλλά εσείς καταφέρατε να το εκπληρώσετε και να ξεχωρίσετε.

 

5. Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση είναι απαραίτητος τομέας σε κάθε βιογραφικό. Εξακολουθείτε η παραπάνω ιεράρχηση από το πιο πρόσφατο στο πιο παλαιό, ενώ επίσης συμπεριλαμβάνεται το εκπαιδευτικό ίδρυμα, το όνομα του τμήματος και το διάστημα σπουδών. Συνήθως στον τομέα εκπαίδευση συμπεριλαμβάνονται μόνο η μεγάλης διάρκειας εκπαίδευση και όχι οι πιστοποιήσεις. Συνεπώς, εδώ θα προστεθεί το απολυτήριο λυκείου, το diploma, το bachelor, το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό.

Τέλος, εάν η εκπαίδευσή σας είναι καλύτερη από την εργασιακή σας εμπειρία ή κάνετε αίτηση για σπουδές, όπως για μεταπτυχιακό πρόγραμμα, μπορείτε να τοποθετήσετε την εκπαίδευση σε υψηλότερο σημείο από την προϋπηρεσία στο βιογραφικό σας.

 

6. Ξένες γλώσσες

Οι ξένες γλώσσες είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο, σχεδόν για κάθε επαγγελματική θέση και σχεδόν σε όλους τους τομείς εργασίας, είτε πρόκειται για γραφείο, για εστίαση, για πωλήσεις, για τομείς υγείας κλπ. Ακόμη και η μη πιστοποιημένη αλλά υπαρκτή γνώση βασικής επικοινωνίας σε μια ξένη γλώσσα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό προσόν για έναν υποψήφιο.

 

Προτεινόμενες ενότητες

Προτεινόμενες ενότητες

Παρακάτω είναι κάποιες προτεινόμενες ενότητες σε ένα βιογραφικό που και αυτές είναι σχεδόν απαραίτητες. Οι λόγοι που δεν συμπεριλαμβάνονται στις παραπάνω ενότητες του βιογραφικού ποικίλλουν. Η επιλογή της προσθήκης τους έχει να κάνει με το πού απευθύνεται ο υποψήφιος, για ποια θέση, σε ποιον εργασιακό χώρο, καθώς και με τις δυνατότητες και τις προσωπικές του ικανότητες.

 

1. Δεξιότητες (Skills)

Οι δεξιότητες είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς σε ένα βιογραφικό. Ο μόνος λόγος που δεν συμπεριλήφθηκε στους απαραίτητους τομείς ενός βιογραφικού είναι ότι δεν είναι ΑΚΟΜΗ τόσο ευρέως διαδεδομένο και προαπαιτούμενο section στην Ελλάδα (προβλέπεται να αλλάξει πολύ σύντομα).

Το section με τις δεξιότητες περιλαμβάνει τα σημαντικότερα και πιο κατάλληλα hard skills (πιστοποιημένες ικανότητες) και soft skills (οριζόντιες δεξιότητες) για τη θέση που κάνετε αίτηση. Τέτοια skills μπορεί να είναι, λοιπόν, η πιστοποιημένη γνώση και χρήση (πχ ενός λογισμικού ή μιας μεθόδου), αλλά και γενικότερες δεξιότητες που δεν πιστοποιούνται αλλά είναι εξίσου επιθυμητές, όπως η διαχείριση χρόνου, η οργανωτικότητα ή το multi-tasking.

Οι δεξιότητες, σαν section, μπορούν να τοποθετηθούν με bullets ή σε πινακάκι στο επάνω ή κάτω μέρος του βιογραφικού.

 

2. Προφίλ στο LinkedIn

Το LinkedIn αποτελεί πλέον και στην Ελλάδα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, ένα απαραίτητο επαγγελματικό προφίλ για εύρεση και προσφορά εργασίας, αλλά και γενικότερη δικτύωση σε επιθυμητούς εργασιακούς κλάδους.

Παρά τη μεγάλη του αξία, όμως, υπάρχουν επαγγελματίες στην Ελλάδα δεν έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ενός επαγγελματικού προφίλ στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Εάν έχετε προφίλ στο LinkedIn, τότε μη διστάσετε να βάλετε το link που παραπέμπει στο προφίλ σας στα στοιχεία επικοινωνίας σας.

 

3. Γνώση Η/Υ

Είτε μιλάμε για πιστοποιημένη γνώση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών είτε καλή γνώση από εμπειρία στην πράξη, είναι ένα πολύ σημαντικό προσόν σε δουλείες γραφείου. Η προσθήκη του σε ένα βιογραφικό υποψηφίου είναι σημαντική. Είναι ούτως ή άλλως δεδομένο ότι θα ρωτηθείτε για την εξοικείωσή σας με τους υπολογιστές. Λιγότερο απαραίτητη η προσθήκη σε επαγγέλματα που δεν χρησιμοποιείται Η/Υ.

 

4. Πιστοποιήσεις

Η πιστοποιημένη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι μια πιστοποίηση. Υπάρχουν όμως και άλλες, που μπορεί να έχουν ακαδημαϊκό ή πρακτικό ενδιαφέρον.

Η προσθήκη τους στο βιογραφικό έχει να κάνει με τη συνάφεια με τη διεκδικούμενη θέση. Ωστόσο, επειδή συνήθως τα προγράμματα που παρέχουν πιστοποίηση έχουν διάρκεια μηνών, η αξία τους σε ένα βιογραφικό δεν πρέπει να παραγνωρίζεται.

 

5. Επιμορφωτικά σεμινάρια

Τα σεμινάρια είναι ένας καλός τρόπος για μικρής διάρκειας εκπαίδευση σε θεματικές ενδιαφέροντος κάποιου επαγγελματία. Η προσθήκη τους σε ένα βιογραφικό είναι προαιρετική και εξαρτάται από τη συνάφεια του περιεχομένου τους με τη θέση που διεκδικείται.

Πάντως, εάν τα προσθέσετε, καλό είναι να αναφέρετε τον τίτλο του σεμιναρίου, τον εισηγητή και το ποιος φορέας το διοργάνωσε, όπως ένα Πανεπιστήμιο/ Κέντρο δια βίου μάθησης/ ΜΚΟ/ κλπ.

 

Συμπέρασμα

Συμπέρασμα

 

Η δημιουργία ενός σωστού βιογραφικού δεν είναι για όλους εύκολη υπόθεση. Ορισμένοι δυσκολεύονται να βρουν που πρέπει να εστιάσουν και τι να συμπεριλάβουν στο βιογραφικό τους. Η αλήθεια είναι ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, καθώς κάθε ενδιαφερόμενος για μια θέση έχει διαφορετικά δυνατά και αδύναμα σημεία και έτσι πρέπει να εστιάσει αλλού. Ωστόσο, υπάρχει ένας «μπούσουλας» για το τι πρέπει και τι προτείνεται να συμπεριληφθεί σε ένα βιογραφικό, ώστε αυτό να οδηγήσει στη διεκδίκηση και απόκτηση μιας επιθυμητής θέσης εργασίας.

Διαβάστε όλα τα άρθρα σχετικά με

Χρήσιμο Υλικό για βιογραφικά

Μοιράσου

Αυτό που διάβασα αξίζει:

Πώς είναι η εμπειρία σου με τον εργοδότη σου;

Προσθήκη αξιολόγησης

Δημιούργησε ένα βιογραφικό

Εντυπωσίασε αμέσως με ένα βιογραφικό σε ελκυστική μορφή

Δημιουργία βιογραφικού

Σχόλια

0 σχόλια

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε ενδιαφέροντα άρθρα από όσους συνεισφέρουν στην κοινότητα του Poudouleveis.gr