Μοιράσου
Συνέντευξη πρόσληψης: Πώς να απαντάς στο ερώτημα "τι σε κινητοποιεί;" και παραδείγματα
Τι είναι μια συνέντευξη πρόσληψης; Με λίγα λόγια, είναι μια διαδικασία διακρίβωσης και κατανόησης και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη. Είναι ο τρόπος με τον οποίο μια εταιρεία αποφασίζει, αν πρόκειται να είσαι ένας από τους κατάλληλους υποψηφίους που θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας της πρόσληψης.
Σε κάθε τέτοια συνέντευξη ο υποψήφιος πρέπει να προβάλλει τα επιτεύγματά του και να αναδεικνύει τις επαγγελματικές του δεξιότητες.
Το αίσθημα του άγχους σε μια αξιολόγηση μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό, ειδικά όταν πρέπει να απαντήσεις σε μια σειρά από τυπικές ερωτήσεις συνέντευξης. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, παρόλο που οι υπεύθυνοι προσλήψεων λένε πάντα ότι δεν υπάρχουν σωστές ή λανθασμένες απαντήσεις, εμείς γνωρίζουμε καλά πως είναι ακριβώς αυτές οι απαντήσεις οι οποίες καθορίζουν το ξεδιάλεγμα των υποψηφίων.
Ένα από τα δύσκολα ερωτήματα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι: "τι σε κινητοποιεί;". Γι 'αυτό προετοιμάσαμε το παρακάτω άρθρο, ώστε να ξέρεις:
- Γιατί οι υπεύθυνοι κάνουν αυτή την ερώτηση;
- Πώς απαντάς σωστά σε αυτή την ερώτηση;
- Συγκεκριμένα παραδείγματα απαντήσεων
- Πρακτικές συμβουλές προς εφαρμογή
Γιατί οι υπεύθυνοι ρωτούν "τι σε κινητοποιεί;" σε μια συνέντευξη πρόσληψης;
Ίσως μία από τις πλέον πιο κοινές ερωτήσεις συνέντευξη που θα μπορούσε να σε πιάσει εξ απήνης, είναι: "τι σε κινητοποιεί;" Με αυτήν την ερώτηση, ο συνομιλητής σου θέλει ουσιαστικά να μάθει κάτι παραπάνω σχετικά με το γιατί και το πώς κρατάς τον εαυτό σου σε εγρήγορση στο χώρο εργασίας.
Όντας μια ανοικτή ερώτηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εύρεση μιας κατάλληλης απάντησης. Οι άνθρωποι μπορεί να αντλούν τα κίνητρα τους από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μισθού, του γοήτρου, της ανάπτυξης, της απόδοσης και της αλληλεπίδρασης με άλλους επαγγελματίες.
Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέτουν αυτήν την ερώτηση:
1. Οι εργοδότες θέλουν να ξέρουν, αν αυτό που σε παρακινεί ταιριάζει με το ρόλο που αιτείσαι.
Ο κατάλληλος υποψήφιος για τη δουλειά εύλογα αισθάνεται ενεργοποιημένος και κινητοποιημένος σχετικά με τις ευθύνες που αναλαμβάνει και με τις εμπειρίες που συνοδεύουν ειδικότερα την εν λόγω θέση. Για παράδειγμα, εάν έχεις υποβάλει αίτηση για μια θέση ως ανταποκριτής ειδήσεων και αισθάνεσαι να σε κινητοποιεί μια δυναμική θέση εργασίας, με πολλές προκλήσεις και προθεσμίες, τότε θα είναι προφανές στον υπεύθυνο προσλήψεων ότι θα διαχειριστείς και θα εκτελέσεις αυτόν τον ρόλο αναλόγως. Ομοίως, εάν είσαι κάποιος που αισθάνεται σε εγρήγορση από μια εργασία γεμάτη προκλήσεις, δεν μπορεί να είσαι ο καλύτερος υποψήφιος για μια τυποποιημένη εργασία μέσα στη ρουτίνα ενός γραφείου. Αυτό που αναζητεί συγκεκριμένα κάθε εργοδότης είναι το επίπεδο πάθους σου απέναντι στη σχετική θέση ή ακόμα και απέναντι στην ίδια την εταιρεία. Όσο πιο ισχυρά τα κίνητρα που έχεις για τη δουλειά, τόσο πιο παραγωγικός θα είσαι.
2. Οι εργοδότες θέλουν να ξεκαθαρίσουν, αν έχεις πλήρη συνείδηση των πραγμάτων που σε κινητοποιούν.
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων ενδέχεται επίσης να σου κάνουν ερωτήσεις ως προς το τι σε κινητοποιεί, προκειμένου να καταλάβουν πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου. Ο υποψήφιος που μπορεί να παράσχει γρήγορα μια φυσική, καλά δομημένη απάντηση για ό,τι τον κρατά κινητοποιημένο στο χώρο εργασίας του είναι κάποιος που γνωρίζει καλά τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του και ξέρει πώς να επιδεικνύει τις ικανότητές του.
Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλουν είναι κάποιες απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:
- Είσαι ομαδικός παίκτης ή μοναχικός λύκος;
- Τα δυνατά σου σημεία ευθυγραμμίζονται με τη δουλειά σου;
- Ευθυγραμμίζονται με την κουλτούρα της εταιρείας γενικότερα;
- Κάνεις αίτηση για μια δουλειά στην οποία θέλεις να ξεχωρίσεις ή είσαι εκεί μόνο και μόνο για το μισθό;
- Είσαι άτομο που θέλει να επιτύχει πολλά στη ζωή του ή αισθάνεσαι άνετα τα απολύτως απαραίτητα;
- Είσαι πρόθυμος να εργαστείς σκληρά για αυτό που θέλεις ή προτιμάς μια πιο χαλαρή προσέγγιση;
Αυτό που βασικά προσπαθούν να ανακαλύψουν οι άνθρωποι που διεξάγουν τη συνέντευξη είναι τι σε κάνει να ξυπνάς το πρωί έτοιμος και πρόθυμος να ξεκινήσεις και, αντίστοιχα, να ολοκληρώσεις με επιτυχία τη μέρα σου. Έχοντας μάθει τι είναι αυτό που σε παθιάζει και σε κάνει να έρχεσαι να εργαστείς με ενθουσιασμό, ο υπεύθυνος μπορεί να αξιολογήσει το κατά πόσο ταιριάζεις στην οργανωτική κουλτούρα της εταιρείας.
“Τι σε κινητοποιεί;” - Πως απαντάς ένα τέτοιο ερώτημα σε μια συνέντευξη;
Σε αυτό το ανοιχτό ερώτημα δεν υφίσταται μια τέλεια, τυποποιημένη απάντηση. Αυτό που μπορείς να κάνεις, ωστόσο, είναι να σκεφτείς την απάντησή σου εκ των προτέρων. Για να την προετοιμάσεις σωστά, αναλογίσου τις θέσεις εργασίας που είχες στο παρελθόν:
- Πώς κυλούσαν οι καλύτερες σου μέρες στη δουλειά;
- Πότε σου τυχαίνει να ανυπομονείς για την επόμενη μέρα στο γραφείο;
- Πότε ήταν η τελευταία φορά που γύρισες στο σπίτι σου γεμάτος ιστορίες από τη δουλειά και ένιωσες ενθουσιασμένος;
Τι να συμπεριλάβεις:
1. Δώσε μια περιεκτική απάντηση: από τη στιγμή που η ερώτηση είναι σύντομη, ο συνομιλητής σου περιμένει εύλογα μια συνοπτική απάντηση. Προσπάθησε να εκφράσεις τις ιδέες όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα και συγκεκριμένα.
2. Πρόσθεσε κάποια παραδείγματα: αν είναι δυνατόν, δικαιολόγησε την απάντησή σου με συγκεκριμένα παραδείγματα από την προσωπική σου εμπειρία.
3. Δώσε μια απάντηση σχετική με τη θέση που αιτείσαι: το κίνητρό σου για την εκάστοτε θέση θα πρέπει να σχετίζεται και να συνδέεται με τα καθήκοντα που θα σε προσλάβουν να εκτελέσεις.
4. Μην επιμένεις στα οικονομικά κίνητρα: παρόλο που τα χρήματα παίζουν ρόλο πολύ σημαντικό, πολύ σπάνια μπορούν να σε κρατήσουν σε μια δουλειά όπου μισείς τους πάντες. Οι εργοδότες δεν ψάχνουν υποψήφιους που να τους ενδιαφέρει αποκλειστικά το οικονομικό σκέλος. Τις περισσότερες φορές προσπαθούν να προσλάβουν ανθρώπους που να μπορούν να εργαστούν και να αποδώσουν σε βάθος χρόνου.
Παραδείγματα επιτυχημένων απαντήσεων σε μια συνέντευξη εργασίας
Όταν απαντάς σε αυτήν την ερώτηση, βεβαιώσου ότι είσαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος, ότι παρέχεις παραδείγματα βγαλμένα από τη ζωή σου και ότι συνδέεις την απάντηση σου με το ρόλο της σχετικής θέσης. Παρακάτω ακολουθούν μερικά παραδείγματα χρήσιμων απαντήσεων:
Παράδειγμα 1:
Νιώθω ιδιαίτερα κινητοποιημένος από τα αποτελέσματα που πετυχαίνω. Μου αρέσει όταν πρέπει να κατακτήσω ένα συγκεκριμένο στόχο και έχω αρκετό χρόνο να οικοδομήσω μια ισχυρή στρατηγική πάνω σε αυτόν. Στην τελευταία δουλειά που είχα, για παράδειγμα, οι ετήσιοι στόχοι μας ήταν πολύ φιλόδοξοι, αλλά συνεργάστηκα με τον μάνατζερ μου και την υπόλοιπη ομάδα για να εκπονήσουμε μια στρατηγική σε μηνιαία βάση, προκειμένου να επιτύχουμε στο τέλος του έτους τα αποτελέσματα που θέλαμε. Ήταν υπέροχο που το καταφέραμε!
Γιατί λειτουργεί: η απάντηση αυτή επικεντρώνεται σε επιτεύγματα και αποτελέσματα. Έχει θετική αύρα και δείχνει συνοπτικά τι κατάφερες να πετύχεις στην τελευταία σου δουλειά.
Παράδειγμα 2:
Πάντα με παρακινούσε η επιθυμία να πετύχω κάτι μέσα σε μια προθεσμία, γιατί μου δίνει μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Μου αρέσει να δημιουργώ ένα οργανωμένο πρόγραμμα, να ολοκληρώνω μια εργασία και να κατακτώ τους στόχους μου εγκαίρως. Για παράδειγμα, όταν έπρεπε να κάνουμε μια απροσδόκητη απογραφή πέρυσι, θέσαμε προθεσμίες για σχεδόν κάθε εργασία και τις αναθέσαμε με ιδιαίτερα σαφή τρόπο μέσα στην ομάδα. Κάθε επίτευγμα με παρακινούσε να δουλέψω και με βοηθούσε να βεβαιωθώ ότι η απογραφή θα ήταν έτοιμη εγκαίρως.
Γιατί λειτουργεί: είναι πάντα καλή ιδέα να απαντάς με τρόπο που να δείχνει ότι αντλείς τα κίνητρά σου μέσα από την εργασία σου και την επίτευξη των στόχων σου.
Παράδειγμα 3:
Στην τελευταία μου δουλειά ήμουν υπεύθυνος για διάφορα πρότζεκτ, στο πλαίσιο των οποίων διαχειρίστηκα αρκετές ομάδες προγραμματιστών και εφάρμοσα ορισμένες επαναλαμβανόμενες διαδικασίες. Οι ομάδες παρέδωσαν το 100% των απαιτούμενων προϊόντων λογισμικού εντός του προβλεπόμενου χρόνου. Αυτό που μου έδωσε ιδιαίτερη ώθηση ήταν τόσο η πρόκληση της ολοκλήρωσης του έργου προ της δεδομένης προθεσμίας όσο και η διαχείριση των ομάδων που μας βοήθησαν να πετύχουμε τους στόχους μας.
Γιατί λειτουργεί: αυτή η απάντηση δείχνει στον υπεύθυνο ότι παρακινείσαι από διάφορους παράγοντες - διαχείριση, προγραμματισμός και ομαδική εργασία - και ότι μπορείς να κάνεις πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα.
Συμβουλές προς εφαρμογή:
1. Προετοίμασε έγκαιρα την απάντησή σου:
Αν καθίσεις να σκεφτείς και να σημειώσεις ορισμένες ιδέες από πριν, θα σου είναι πιο εύκολο να απαντήσεις στην ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
2. Χρησιμοποίησε παραδείγματα από την προσωπική σου εμπειρία:
Δόμησε την απάντησή σου γύρω από τις προσωπικές σου εμπειρίες και επιτυχίες που ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις απαιτήσεις του εργοδότη.
3. Δικαιολόγησε την απάντησή σου:
Η συνέντευξη είναι μια ευκαιρία να «πουλήσεις τον εαυτό σου». Δώσε έμφαση στις δεξιότητες που σε καθιστούν το κατάλληλο άτομο για τη δουλειά.
Καλή επιτυχία!
Διαβάστε όλα τα άρθρα σχετικά με
Χωρίς κατηγορίαΜοιράσου
Αυτό που διάβασα αξίζει:
Σχόλια
0 σχόλια
Απόκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό σου και πρόσθεσε το σχόλιό σου
Χωρίς κατηγορία
Κάνε εγγραφή στο Newsletter
Διάβασε ενδιαφέροντα άρθρα από όσους συνεισφέρουν στην κοινότητα του Poudouleveis.gr