Πώς να απαντήσεις στις κλασικές ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη για θέση εργασίας;

27/08/2020
5 λεπτά
Πώς να απαντήσεις στις κλασικές ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη για θέση εργασίας;

Μοιράσου

Να, λοιπόν, που έφτασε η πολυαναμενόμενη στιγμή. Αφού δούλεψες σκληρά για να καταρτίσεις ένα υπέροχο βιογραφικό και πέρασες την πρώτη φάση επιλογής, φτάνεις στην τελευταία πρόκληση: τη συνέντευξη εργασίας.

Το αίσθημα άγχους όταν αξιολογείσαι και κρίνεσαι σε μια συνέντευξη μπορεί να είναι πολύ πιο τρομακτικό ακόμη και από τη στιγμή που θα συναντήσεις  τα μελλοντικά πεθερικά σου για πρώτη φορά.

Οι άνθρωποι που κάνουν τη συνέντευξη και οι εργοδότες θα σου λένε πάντα ότι δεν υπάρχουν σωστές ή λανθασμένες απαντήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Αλλά αναζητούν σχεδόν πάντα συγκεκριμένες απαντήσεις.

Αυτό είναι που μας οδήγησε στο παρόν άρθρο, στο οποίο θα εξετάσουμε τις πιο συχνές ερωτήσεις συνέντευξης. Θα σου δώσουμε επίσης συμβουλές για το πώς να απαντήσεις με τρόπο που θα μείνεις αξέχαστος, θετικά μιλώντας. 

 

Οι συχνότερες ερωτήσεις σε μια συνέντευξη:

 

   1. Πες μου λίγα λόγια για εσένα.

Συνήθως, οι συνομιλητές σου θα ξεκινήσουν με μια ερώτηση για το άτομο σου και την επαγγελματική σου εμπειρία, προκειμένου να σε γνωρίσουν. Μπορείς να ξεκινήσεις δίνοντάς τους μια επισκόπηση της τρέχουσας θέσης ή των δραστηριοτήτων σου και στη συνέχεια, μπορείς να περιγράψεις τις πιο σημαντικές και σχετικές με τη θέση πτυχές της εργασίας σου, οι οποίες πιστεύεις ότι σε κάνουν κατάλληλο για αυτήν τη θέση. 

Ένας καλός κανόνας είναι να οργανώσεις την απάντησή σου σε τρία κύρια σημεία:

Σύντομη παρουσίαση- όνομα, ηλικία, πόσο καιρό δουλεύεις ως ... (επάγγελμα)

Τι σου αρέσει στην τρέχουσα εργασία σου;/ Τι σου άρεσε στην προηγούμενη εργασία σου;

Περίγραψε σύντομα 2-3 επιτεύγματά σου που σχετίζονται με τη θέση για την οποία δίνεις τη συνέντευξη

 

    2. Από πού έμαθες για την συγκεκριμένη θέση;

Παρόλο που με την πρώτη ματιά φαίνεται σαν μια απλή ερώτηση, είναι η τέλεια ευκαιρία να δείξεις στους συνομιλητές σου ότι ενδιαφέρεσαι για την εταιρεία / τον οργανισμό. Ακόμα κι αν δεν επισκέπτεσαι καθημερινά την ιστοσελίδα της εταιρείας, προσπάθησε να το κάνεις να φαίνεται σαν να το έκανες- φυσικά με επαγγελματικό τρόπο. Εάν ανακάλυψες για τη θέση μέσω ενός άρθρου ή από έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, μοιράσου τις πληροφορίες και ανάφερε πιο συγκεκριμένα τι ακριβώς ήταν αυτό που σε προσέλκυσε.

 

   3. Γιατί αποφάσισες να κάνεις αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση;

Προσπάθησε να μην δώσεις γενικές απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση, είναι ιδανικό να είσαι όσο πιο συγκεκριμένος μπορείς. Προκειμένου να είσαι προετοιμασμένος για αυτήν την ερώτηση, σου συνιστούμε να κάνεις μια μικρή έρευνα σχετικά με την εταιρεία πριν από τη συνέντευξη και να επιλέξεις μια πτυχή που προσελκύει πράγματι την προσοχή σου.

Αυτό που ψάχνουν οι συνομιλητές σου εδώ είναι στην πραγματικότητα το πάθος σου για αυτήν τη θέση ή για την ίδια την εταιρεία. Όσο πιο ικανοποιημένος είσαι με τη δουλειά σου, τόσο πιο παραγωγικός θα είσαι.

 

   4. Ποια θεωρείς πως είναι τα δυνατά σου σημεία;

Τι θέλουν να ξέρουν: Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν μπορείς να αποφύγεις κατά τη συνέντευξη, καθώς χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα για να προσδιορίσεις πόσο καταρτισμένος είσαι πραγματικά για αυτήν τη θέση. Έτσι, ως απάντηση σε αυτήν την ερώτηση την ώρα της συνέντευξης, μπορείς να αναπτύξεις μερικά σημεία σχετικά με τα χαρακτηριστικά που σε καθιστούν κατάλληλο ειδικά για αυτήν τη θέση.

 

   5. Ποια είναι τα αδύναμα σημεία σου;

Τι θέλουν να γνωρίζουν: Μια ακόμη κλασική ερώτηση! Αυτή τη φορά, είναι σημαντικό να καταβάλεις κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρουσιάσεις τις απαντήσεις σου από θετική σκοπιά, μετατρέποντας έτσι τις αδυναμίες σου σε δυνατά σημεία. Μπορείς επίσης να προσπαθήσεις να δώσεις παραδείγματα δεξιοτήτων που έχεις καταφέρει να βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου, πώς εντόπισες μια αδυναμία και πώς την διόρθωσες και την αξιοποίησες προς όφελός σου στην εργασία σου.

 

   6. Τι γνωρίζεις για την εταιρεία/οργανισμό?

Εδώ πρόκειται για μια πραγματική δοκιμασία! Εάν δεν μπορέσεις να παρέχεις πολλές λεπτομέρειες, μπορεί αυτό να αποτελεί ένδειξη ότι δεν είσαι αρκετά σοβαρός ή δεν ενδιαφέρεσαι για αυτήν την θέση. Εκείνοι που δείχνουν ότι είναι ευχαριστημένοι με την προοπτική να εργαστούν εκεί έχουν κάνει την προετοιμασία τους. Εάν θέλεις πραγματικά να ξεχωρίσεις, προσπάθησε να μάθεις και να τους παρουσιάσεις λίγο περισσότερες πληροφορίες από αυτές που υπάρχουν ήδη στον ιστότοπο της εταιρείας. Αναζήτησε άρθρα στον τύπο για τα οποία δεν θα γνώριζαν πολλά άτομα.

 

  7. Γιατί να σε προσλάβω;

Ίσως μια από τις πιο κλασικές ερωτήσεις- παγίδα σε μια συνέντευξη εργασίας. Όμως, εάν σου την απευθύνουν, δες το ως την καλύτερη ευκαιρία για να κάνεις ένα «βήμα» υπέρ σου. Προσπάθησε να δημιουργήσεις μια απάντηση που να καλύπτει τρία σημεία: όχι μόνο ότι είσαι ικανός και κατάλληλος για τη δουλειά, αλλά και ότι μπορείς να εξασφαλίσεις εξαιρετικά αποτελέσματα, ότι θα προσαρμοστείς πραγματικά στην ομάδα και την πολιτική της εταιρείας και ότι είσαι η καλύτερη επιλογή από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο. 

 

   8. Ποιες είναι οι οικονομικές απαιτήσεις σου;

Δεν χρειάζεται να φοβηθείς να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση. Οι συνομιλητές σου θέλουν απλώς να βεβαιωθούν ότι οι προσδοκίες σου είναι σύμφωνες με το ποσό που έχουν προϋπολογίσει για αυτήν τη θέση. Η συμβουλή μας είναι να προσπαθήσεις να ενημερωθείς για το τυπικό εύρος αμοιβών για τη θέση και να προτείνεις ένα ποσό που να τείνει προς την κορυφή αυτού του εύρους. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρεις ότι μπορείς να είσαι ευέλικτος.

 

   9. Για ποια επαγγελματική σου επιτυχία είσαι περισσότερο περήφανος;

Τίποτα δεν μπορεί να πει «προσλάβετέ με» καλύτερα, όσο μια παρουσίαση των επιτευγμάτων που είχες σε προηγούμενες δουλειές, οπότε πρέπει να ξεχάσεις τη ντροπή όταν πρόκειται να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση! Μπορείς να ξεκινήσεις περιγράφοντας λίγο το πλαίσιο και την πρόκληση που αντιμετώπισες. Στη συνέχεια, παρουσίασε τη σειρά ενεργειών που πραγματοποίησες και ολοκλήρωσε εξηγώντας τα αποτελέσματα που προέκυψαν.

 

   10. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία ήρθες αντιμέτωπος;

Σε αυτήν την περίπτωση, ο εργοδότης θέλει να μάθει πώς αντιδράς σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Όπως και στην προηγούμενη ερώτηση, η απάντησή σου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο άμεση. Θα πρέπει να επιλέξεις μια δύσκολη στιγμή στη δουλειά και να εξηγήσεις πώς την ξεπέρασες με επιτυχία. 

 

   11. Μίλησέ μου για μια περίπτωση κατά την οποία έκανες κάποιο λάθος.

Πιθανότατα, δεν αισθάνεσαι πολύ πρόθυμος να μιλήσεις για λάθη του παρελθόντος όταν προσπαθείς να εντυπωσιάσεις έναν συνομιλητή. Το κλειδί είναι να είσαι ειλικρινής, χωρίς να κατηγορείς άλλους ανθρώπους και κατόπιν να εξηγήσεις τι έμαθες από το λάθος σου και σε ποιες ενέργειες κατέφυγες ώστε να μην επαναληφθεί. Στην πραγματικότητα, οι εργοδότες αναζητούν κάποιον που μπορεί να δεχτεί ανατροφοδότηση και είναι πρόθυμος για συνεχή βελτίωση.

 

   12. Μίλησέ μου για μία περίπτωση κατά την οποία αποδείχθηκαν οι ηγετικές σου ικανότητες.

Δεν χρειάζεται να φέρεις έναν εντυπωσιακό τίτλο για να αποδείξεις ότι μπορείς να είσαι ηγέτης. Για να απαντήσεις, σκέψου μια περίπτωση κατά την οποία ηγήθηκες σε ένα πρότζεκτ ή ανέλαβες την πρωτοβουλία να προτείνεις μια εναλλακτική διαδικασία. Ή ίσως για το πώς κατάφερες να κινητοποιήσεις την ομάδα σου σε μία στιγμή κάμψης. Προσπάθησε να παρέχεις μια σαφή απάντηση και παρουσίασε στον συνομιλητή σου το πλαίσιο της κατάστασης. 

 

   13. Μίλησέ μου για μια περίπτωση κατά την την οποία δεν ήσουν σύμφωνος με μια απόφαση που ελήφθη στο χώρο εργασίας σου.

Ο σκοπός αυτής της ερώτησης είναι να παρουσιάσει μια κατάσταση κατά την οποία επέλυσες μια διαφωνία με επαγγελματικό τρόπο και τι έμαθες από αυτήν την εμπειρία. Όταν προετοιμάζεις την απάντησή σου σε αυτήν την ερώτηση, σου συνιστούμε να ξεκινήσεις τοποθετώντας την ιστορία σε ένα πλαίσιο που να δείχνει τι έχεις μάθει από αυτή την εμπειρία. Τέλος, μπορείς να μιλήσεις λίγο για το πώς θα σε βοηθήσει στην εργασία για την οποία δίνεις τη συνέντευξη.

 

Κάποιες τελευταίες συστάσεις εκ μέρους του Poudouleveis.gr

- Βεβαιώσου ότι είσαι έτοιμος να απαντήσεις στις περισσότερες από τις ερωτήσεις μιας συνέντευξης για εργασία.

- Σκέψου από πριν τις απαντήσεις που θα δώσεις κατά τη συνέντευξη.

- Προσπάθησε να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και σε αυτό που αντιπροσωπεύεις!

- Μην ξεχάσεις να διατηρείς οπτική επαφή και να προσέχεις τη γλώσσα του σώματος- δύο εξίσου σημαντικά στοιχεία κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

 

Κλείνοντας, σου ευχόμαστε καλή επιτυχία!

 

Διαβάστε όλα τα άρθρα σχετικά με

Χωρίς κατηγορία

Μοιράσου

Αυτό που διάβασα αξίζει:

Πώς είναι η εμπειρία σου με τον εργοδότη σου;

Προσθήκη αξιολόγησης

Δημιούργησε ένα βιογραφικό

Εντυπωσίασε αμέσως με ένα βιογραφικό σε ελκυστική μορφή

Δημιουργία βιογραφικού

Σχόλια

0 σχόλια

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε ενδιαφέροντα άρθρα από όσους συνεισφέρουν στην κοινότητα του Poudouleveis.gr