Μοιράσου
Πως να χειριστείτε τη συνέντευξη, τι πρέπει να γνωρίζετε πριν;
Όπως γνωρίζουμε το πιο κατάλληλο άτομο, για να μιλήσει για τον εαυτό μας, είμαστε εμείς. Όμως ενώ γνωρίζουμε πολλές φορές τις απαντήσεις που μας αφορούν, δεν έχουμε μάθει να τις συζητάμε και δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για θέματα σταδιοδρομίας και εργασίας.
Η συνέντευξη είναι ένα εύκολος τρόπος επιλογής προσωπικού. Ο στόχος ο δικός σας, είναι κοινός με εκείνον που σας παίρνει την συνέντευξη, δηλαδή να βρεθεί το κατάλληλο άτομο για να καλυφθεί η θέση εργασίας.
Επομένως, πριν την συνέντευξη προετοιμάζεστε καταλλήλως, έτσι ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να προβάλετε τα προσόντα σας και τις δεξιότητες σας με την θέση για την οποία ενδιαφέρεστε. Στην σημερινή ανταγωνιστική αγορά εργασίας, είναι πολύ σημαντικό να δώσετε το καλύτερό σας εαυτό και να κάνετε καλή εντύπωση.
Από τον πιο έμπειρο επαγγελματία μέχρι και τον απόφοιτο είναι σημαντικό η διαχείριση της συνέντευξης να γίνεται με αυτοπεποίθηση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε πολύτιμες συμβουλές και τεχνικές για την προετοιμασία μιας επιτυχημένης συνέντευξης.
Προετοιμασία για την συνέντευξη
Αρχικά, συγκεντρώστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον οργανισμό ή την επιχείρηση που σας ενδιαφέρει. Στην συνέχεια, μπορείτε να κάνετε έρευνα τόσο για το μέγεθος της εταιρείας όσο και για τον τόπο που εδρεύει, την δομή και τις υπηρεσίες της. Με τα παραπάνω θα κάνετε καλή εντύπωση και στην συνέχεια μπορείτε να θέσετε μερικές έξυπνες ερωτήσεις.
Επόμενη ενέργεια είναι να αναλύσετε την θέση εργασίας. Μαζεύετε τα ενδιαφέροντά σας και τα συγκρίνετε με αυτά της θέσης. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε και με ανθρώπους που ασχολούνται σε παρόμοιες θέσεις έτσι ώστε να έχετε μία πρώτη εικόνα και να είστε περισσότερο έτοιμος.
Επίσης, σημαντικό κομμάτι είναι να πλασάρετε όσο πιο σωστά γίνεται τον εαυτό σας, αλλά και η σωστή προετοιμασία. Πρώτα πρέπει να σκεφτείτε τα προτερήματά σας αλλά και να δείτε που υστερείτε, ώστε να το βελτιώσετε όσο γίνεται πιο πολύ. Επιπλέον καλό θα ήταν να γνωρίζετε από πριν τι θέλετε να πείτε, δηλαδή να έχετε ένα πλάνο σχετικά με το πως θα παρουσιάσετε τον εαυτό σας.
Πρόσφατες πληροφορίες συνέντευξης
Δεν πρέπει να αποκαλύπτετε αρνητικές πληροφορίες γι’ εσάς. Στην συνέχεια κάντε εξάσκηση και προετοιμάστε απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις, γιατί πολλές φορές το κάνουν για να πιάσουν απροετοίμαστο τον υποψήφιο και να δουν την κριτική του σκέψη εκείνη την στιγμή.
Επίσης, πρέπει να ετοιμάσετε τις δικές σας ερωτήσεις, έτσι ώστε να καλύψετε όσα περισσότερα κενά για την θέση. Επόμενο βήμα είναι να ντυθείτε κατάλληλα, για να δώσετε μία εικόνα αυτοπεποίθησης και επιτυχίας. Γενικά η συνολική σας εικόνα θα πρέπει να ταιριάζει με τον περιβάλλον της εργασίας. Τέλος, να έχετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα μαζί σας, όπως αντίγραφα βιογραφικά, συστατικές επιστολές και άλλα δείγματα της δουλειάς σας.
Κατά την διάρκεια μια συνέντευξης
Σε πρώτο στάδιο θα δούμε τι θεωρείται σωστό κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης.
- Από τα πιο σημαντικά είναι να τεκμηριώνετε τις απαντήσεις σας. Θα πρέπει να ακούσετε με προσοχή μια κατάσταση, που θα σας περιγράψει ο υπεύθυνος στην συνέντευξη. Έπειτα, σκεφτείτε μία ανάλογη κατάσταση που βρεθήκατε στο παρελθόν, περιγράψτε τις ενέργειες που ακολουθήσατε και στην συνέχεια αναλύστε τα αποτελέσματα που φέρατε στην συγκεκριμένη περίπτωση.
- Δείξτε τον ενθουσιασμό σας για την θέση, αλλά και την σοβαρότητα που αντιμετωπίζετε αυτό το στάδιο στην σταδιοδρομίας σας.
- Κοιτάτε στα μάτια τα άτομα τα οποία σας παίρνουν συνέντευξη.
- Στο τέλος της συνέντευξης τους ευχαριστείτε για τον χρόνο που διέθεσαν αλλά και την ευκαιρία που σας δώσανε για να διατυπώσετε τις απόψεις σας
Αμέσως μετά θα αναλύσουμε μερικά από εκείνα που πρέπει να αποφύγετε στην συνέντευξη.
- Αποφύγετε να απαντάτε στις ερωτήσεις τους μονότονα και μονολεκτικά, με ένα ναι ή όχι. Προσπαθήστε να εξηγήσετε τις ερωτήσεις όσο μπορείτε περισσότερο δίνοντας παραδείγματα από πιο παλιές σας εμπειρίες.
- Δεν χρειάζεται να ρωτάτε από τις πρώτη κιόλας συνέντευξη για τον μισθό τα ωράρια κ.λπ.
- Προσπαθήστε όσο περισσότερο να μείνετε στο θέμα, χωρίς να ξεφύγετε λέγοντας άκυρες πληροφορίες που δεν χρειάζονται εκείνη την στιγμή.
- Εάν θεωρείτε ότι η συνέντευξη δεν πηγαίνει πολύ καλά, μην τα παρατάτε. Μπορεί να είναι και αυτό ένα στάδιο της διαδικασίας, γιατί πολλοί είναι εκείνοι που σας δοκιμάζουν σε δύσκολες καταστάσεις για να δουν πως θα αντιδράσετε.
- Εάν κατά την διάρκεια της συνέντευξης θεωρήσετε ότι η συγκεκριμένη θέση δεν σας ταιριάζει, μην τα παρατήσετε, παρά μόνο συνεχίστε την συνέντευξη, καθώς μπορείτε να το δείτε σαν μια ευκαιρία να αποκομίσετε εμπειρίες.
Οι ικανότητες που συνήθως εκτιμώνται είναι η καθαρή έκφραση, η πειστικότητα, η ομαδικότητα, η επιμονή και η ενέργεια που εκπέμπετε καθώς και η σωστή λήψη πρωτοβουλιών.
Μην ξεχάσετε να μας κάνετε follow στα Social Media για να μαθαίνετε περισσότερα για εμάς!
Διαβάστε όλα τα άρθρα σχετικά με
Χρήσιμο Υλικό για συνεντεύξεις Συνέντευξη από το Α ως το Ω Πλάνο καριέραςΜοιράσου
Αυτό που διάβασα αξίζει:
Σχόλια
0 σχόλια
Απόκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό σου και πρόσθεσε το σχόλιό σου
Χρήσιμο Υλικό για συνεντεύξεις
Κάνε εγγραφή στο Newsletter
Διάβασε ενδιαφέροντα άρθρα από όσους συνεισφέρουν στην κοινότητα του Poudouleveis.gr