Μοιράσου
Όταν ο (υποψήφιος) εργοδότης σου κάνει ghosting.
Βρίσκεσαι σε μια κατάσταση όπου αναζητάς εργασιακή σχέση. Στέλνεις πολλά βιογραφικά και περιμένεις κάποιον εργοδότη δείξει ενδιαφέρον και να σε καλέσει για συνέντευξη. Και κάποιος μπορεί να σε καλέσει. Πόσο συχνά έχεις ακούσει σε συνέντευξη: «Θα σας ειδοποιήσουμε»; Έπειτα σιωπή. Ούτε κλήσεις, ούτε e-mails.
Όταν δεν λαμβάνεις νέα από τον υπεύθυνο προσλήψεων, αναρωτιέσαι αν έχεις κάνει λάθος στο βιογραφικό ή την αίτησή σου. Φυσικά, είναι απολύτως πιθανό να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, το οποίο μοιραία οδήγησε στο να παραμεριστεί το βιογραφικό σου στην άκρη. Το ένα τρίτο των υποψηφίων αναφέρει ότι απορρίφθηκε για μια θέση εργασίας χωρίς να λάβει ποτέ ενημέρωση γι’ αυτό. Και κάπως έτσι ξεκινάει το «ghosting».
Τι σημαίνει job ghosting;
Δεδομένου ότι πολλοί εργοδότες δηλώνουν πως δυσκολεύονται να εντοπίσουν υποψήφιους με το κατάλληλο skill set και τον δείκτη ανεργίας να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, θα περίμενε κανείς ότι οι εργοδότες θα ήταν πιο πρόθυμοι να προσελκύσουν αξιόλογους υποψηφίους. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που υπάρχουν εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας παγκοσμίως!
Σχεδόν κάθε άτομο που αναζητά εργασία έχει μια ιστορία για τότε που έστελνε δεκάδες βιογραφικά, που αγνοήθηκαν από τους περισσότερους εργοδότες. Το job ghosting σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν απαντούν στους αιτούντες που απορρίφθηκαν στα αρχικά στάδια της διαδικασίας φιλτραρίσματος ή σε οποιοδήποτε ενδιάμεσο στάδιο κατά τη διαδικασία του recruiting.
Γιατί όμως γίνεται αυτό; Πιθανότατα δεν έκανες εσύ κάτι λάθος. Ο εργοδότης είτε προχώρησε με άλλον υποψήφιο είτε ενδεχομένως δεν επέλεξε κανέναν. Τι μπορείς όμως να μάθεις από την κατάσταση; Πώς θα το καταλάβεις και τι μπορείς να κάνεις για αυτό;
Πως θα το καταλάβεις.
Το κυνήγι εργασίας είναι από μόνο του αρκετά αγχωτικό. Εάν για ένα διάστημα δεν έχεις νέα, μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα. Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις, οπότε έχε κατά νου αυτά τα σημεία, καθώς αξιολογείς την κατάστασή σου:
- Δεν απαντά κανείς σε κλήσεις και μηνύματα.
Δεν έχει σημασία αν μόλις έστειλες την αίτησή σου για δουλειά ή αν έχεις ήδη περάσει από συνέντευξη. Όταν ένας εργοδότης δεν ενδιαφέρεται, δεν θα απαντήσει ποτέ. Μπορείς (και πρέπει) να στείλεις επακόλουθο email για να βεβαιωθείς ότι έλαβαν την αίτησή σου και για να ενισχύσεις την υποψηφιότητά σου. Εάν δεν λάβεις απάντηση, μην χάνεις χρόνο και συνέχισε την αναζήτηση εργασίας.
- Ο υπεύθυνος προσλήψεων είναι πάντα «απασχολημένος».
Το να σε αποφεύγει ένας εργοδότης είναι αντιεπαγγελματικό, αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο επώδυνο. Σκεφτείτε το γεγονός ότι ένας εργοδότης που παρουσιάζει τέτοια συμπεριφορά μάλλον δεν είναι το είδος του αφεντικού που θα ήθελες ούτως ή άλλως. Μείνετε συγκεντρωμένοι και θετικοί και ξέρετε ότι η ευέλικτη εργασία σας είναι άμεσα προσβάσιμη.
Παρόλα αυτά, το να μην έχεις αμέσως feedback δε σημαίνει ότι ο πιθανός εργοδότης σου κάνει ghosting.
- Δώσε τους λίγο χρόνο. Εάν μόλις υπέβαλες ένα βιογραφικό ή έκανες αίτηση, ίσως δεν έχεις φτάσει στο στάδιο όπου πολλοί εργοδότες ξεκινάνε να προσεγγίσουν τους υποψήφιους. Εάν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τη θέση, μπορείς να δοκιμάσεις άλλους τρόπους για να ξεχωρίσεις μετά την αίτηση. Αλλά αν δεν λάβεις απάντηση, τότε είναι καλύτερο να προχωρήσεις.
- Ανεπιθύμητο περιεχόμενο. Φρόντισε να παρακολουθείς το e-mail σου όταν περιμένεις απάντηση από πιθανούς εργοδότες. Επίσης, όταν επικοινωνείς εσύ απόφυγε πράγματα που μπορεί να στείλουν το μήνυμά σου στον φάκελο με τα ανεπιθύμητα, όπως η χρήση θαυμαστικών και κεφαλαίων γραμμάτων στο θέμα σου.
- Σε ορισμένους οργανισμούς και για ορισμένες θέσεις, η διαδικασία πρόσληψης συχνά παρατείνεται, μερικές φορές διαρκεί εβδομάδες ή και μήνες ως αποτέλεσμα γραφειοκρατίας, έκτακτων αναγκών δημοσίων σχέσεων, προγραμμάτων διακοπών ή άλλων καθυστερήσεων. Η αναμονή μπορεί να είναι νευρική, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει να περάσει αρκετός χρόνος προτού υποθέσετε ότι δεν θα ακούσετε ποτέ ξανά. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνεντεύξεων, σας προτείνουμε να περιμένετε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν επικοινωνήσετε ξανά.
Που οφείλεται αυτή η συμπεριφορά;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας εργοδότης μπορεί να σταματήσει την επικοινωνία με τον υποψήφιο, σε οποιοδήποτε στάδιο. Μπορεί δηλαδή ο λόγος να σχετίζονται με την απόδοση του υποψηφίου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ή να συμβαίνει κάτι άλλο, για το οποίο δεν ευθύνεται ο υπποψήφιος.
Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους που γίνεται αυτό είναι:
- Ο εργοδότης έχει ήδη καλύψει τη θέση για την οποία υπέβαλες αίτηση, είτε εσωτερικά είτε με άλλο υποψήφιο.
- Ο εργοδότης συνειδητοποίησε ότι η αρχική περιγραφή της θέσης εργασίας ήταν ανακριβής και δεν προσέλκυε κατάλληλους υποψηφίους (και ίσως την επαναδιατυπώσει).
- Ο εργοδότης αποφάσισε να μην καλύψει τη θέση για την οποία υπέβαλες αίτηση και να μοιράσει τις αρμοδιότητες στους υπάρχοντες υπαλλήλους του.
- Ο υπεύθυνος προσλήψεων που διεξήγαγε τη συνέντευξη δεν συνεργάζεται πλέον με την εταιρεία, έχει αλλάξει ρόλο ή βρίσκεται σε άδεια.
- Απροσδόκητα υψηλός αριθμός υποψηφίων για την ίδια θέση, με αποτέλεσμα η διαδικασία της συνέντευξης να διαρκέσει περισσότερο από τον αναμενόμενο.
Πρόσφατες αξιολογήσεις
Πως να το αντιμετωπίσεις.
Σε περίπτωση που πέσεις «θύμα» ghosting, ιδού ορισμένες ενέργειες που μπορείς να κάνεις:
1. Πάρε την πρωτοβουλία.
Μια follow-up επικοινωνία με τον υπεύθυνο προσλήψεων θα βοηθούσε πολύ. Το να στείλεις ένα e-mail μια εβδομάδα, μετά την πρώτη επαφή είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δείξεις ότι είσαι αισιόδοξ@ σχετικά με την πιθανότητα να συνεργαστείς με την εταιρεία και ότι εξακολουθείς να ενδιαφέρεσαι για τη θέση χωρίς να είσαι πιεστικ@.
2. Χρησιμοποίησε διαφορετικά μέσα για να έρθεις σε επαφή.
Εάν έστειλες e-mail, μετά από λίγες ημέρες θα μπορούσες να καλέσεις στην εταιρεία ή να επικοινωνήσεις μέσω κοινωνικών δικτύων, όπως το LinkedIn. Μπορείς, ακόμα, να ανατρέξεις στην ιστοσελίδα της εταιρείας και στην ενότητα ευκαιρίες καριέρας. Η χρήση διαφορετικών μέσων για να συνδεθείς με τον υπεύθυνο προσλήψεων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξεις ότι είσαι σοβαρ@ και επαγγελματίας.
3. Απευθύνσου σε κάποιον άλλο μέσα στην εταιρεία.
Αξίζει να προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις με κάποιον άλλο μέσα στην εταιρεία, εάν έχεις τα στοιχεία επικοινωνίας του. Μπορεί κάποιος να σε βοηθήσει να καταλάβετε τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνετε, εάν υπάρχουν. Έχε υπόψη ότι η άλλη επαφή μπορεί να μην είναι σε θέση να σε βοηθήσει πάντα.
4. Μείνε θετικ@ και προχώρησε παρακάτω.
Μπορεί να μην μάθεις ποτέ γιατί ένας εργοδότης εξαφανίστηκε ξαφνικά. Ωστόσο, εάν δεν λάβεις απόκριση μετά από μερικές εβδομάδες, είναι καιρός να προχωρήσεις και να εστιάσεις στην επόμενη κίνησή σου. Μείνε συγκεντρωμέν@ στους επαγγελματικούς σου στόχους και προετοιμάσου για την επόμενη επαγγελματική ευκαιρία!
Συμπέρασμα
Η ουσία του προβλήματος είναι η αδυναμία επικοινωνίας, είτε από πλευράς εργοδότη είτε και του υποψήφιου. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να έρχονται σε δύσκολη θέση και γι’ αυτό προσπαθούν να αποφεύγουν, όσο γίνεται, τις «σκληρές» συζητήσεις, όπως το να εξηγούν γιατί η δουλειά ή ο υποψήφιος δεν είναι κατάλληλ@.
Ωστόσο, το ghosting θεωρείται κακή και αντιεπαγγελματική πρακτική. Γι’ αυτό τον λόγο, αφενός οι εργαζόμενοι ή οι αναζητούντες εργασία οφείλουν να επιλέγουν προσεκτικά τις θέσεις εργασίας που πραγματικά τους ενδιαφέρουν, αφετέρου οι εργοδότες να επικοινωνούν σωστά τι πραγματικά θέλουν από τους υποψηφίους.
Μοιράσου
Αυτό που διάβασα αξίζει:
Σχόλια
0 σχόλια
Απόκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό σου και πρόσθεσε το σχόλιό σου
Βρες εργασία
Κάνε εγγραφή στο Newsletter
Διάβασε ενδιαφέροντα άρθρα από όσους συνεισφέρουν στην κοινότητα του Poudouleveis.gr