Μισθολογική Διαφάνεια: Ποια οφέλη έχουν οι εργαζόμενοι και ποιες ευθύνες έχουν οι εταιρείες?

21/02/2025
3 λεπτά
Μισθολογική Διαφάνεια: Ποια οφέλη έχουν οι εργαζόμενοι και ποιες ευθύνες έχουν οι εταιρείες?

Μοιράσου


Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή salary transparency (μισθολογικής διαφάνειας) στην αγορά εργασίας, καθώς πρόκειται να εφαρμόσει αυστηρούς κανόνες για το transparency (διαφάνεια) των μισθών και την ισότητα στην αμοιβή μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2023/970. Οι νέες νομοθετικές διατάξεις θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους, με στόχο την εξάλειψη των μισθολογικών διακρίσεων και την εξασφάλιση ενός πιο δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος με πλήρη transparency (διαφάνεια) των μισθολογικών πληροφοριών (μισθολογική διαφάνεια και διαφανής μισθός).

 

Τι αλλαγές φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις;

 

Για τους εργοδότες

 

- Διαφάνεια στη Διαδικασία Πρόσληψης

Οι εργοδότες θα υποχρεωθούν να αναφέρουν στις αγγελίες εργασίας το επίπεδο μισθού ή το εύρος αμοιβής για τη θέση. Αυτό το μέτρο έχει ως στόχο να παρέχει σαφείς πληροφορίες στους υποψήφιους και να αποτρέπει πιθανές διακριτικές πρακτικές. Επιπλέον, θα απαγορευτεί η απαίτηση πληροφοριών σχετικά με τον τρέχοντα μισθό ή το ιστορικό αμοιβών των υποψηφίων.

 

- Πρόσβαση των Εργαζομένων σε Πληροφορίες Μισθών

Μόλις προσληφθούν, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν λεπτομέρειες για τον δικό τους μισθό, καθώς και για τους μέσους μισθούς για παρόμοιες κατηγορίες εργασίας, διαχωρισμένους κατά φύλο. Οι εργοδότες θα πρέπει να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες εντός δύο μηνών από την υποβολή του αιτήματος.

 

- Αναφορά των Μισθολογικών Διαφορών

Οι εταιρείες θα πρέπει να παρακολουθούν και να αναφέρουν τις διαφορές μισθών μεταξύ γυναικών και ανδρών. Έτσι, οργανισμοί με περισσότερους από 250 εργαζόμενους θα υποβάλλουν ετήσιες αναφορές, αρχίζοντας από το 2027, ενώ εκείνοι με 100–250 εργαζόμενους θα αναφέρουν ανά τρίμηνο. Σε περίπτωση που οι αδικαιολόγητες διαφορές υπερβαίνουν το 5%, οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να ξεκινήσουν μια κοινή αξιολόγηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την επίλυση του προβλήματος. Επιπλέον, οι εταιρείες θα πρέπει να συντάξουν ένα transparency report για την αναφορά αυτών των δεδομένων.

 

- Κατάργηση των Ρητρών Εμπιστευτικότητας

Για να ενισχυθεί η transparency (διαφάνεια), θα απαγορευτούν οι ρήτρες εμπιστευτικότητας που αφορούν τους μισθούς. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αποκαλύψουν πληροφορίες για τον δικό τους μισθό ή για το αμοιβή των συναδέλφων που κατέχουν παρόμοιες θέσεις, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση της ισότητας στην αμοιβή (οφέλη). Η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα αναγκάσει τις εταιρείες να αναθεωρήσουν τις εσωτερικές τους πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων αξιολόγησης και καθορισμού των μισθών, της κατάρτισης του προσωπικού ανθρώπινου δυναμικού και της δημιουργίας αποτελεσματικών μηχανισμών επικοινωνίας με τους εργαζόμενους. Επιπλέον, πολλές εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν μια πλατφόρμα benefits (παροχές-οφέλη) εργαζομένων για την αποτελεσματική διαχείριση των προγραμμάτων ανταμοιβής.

 

Για τους εργαζόμενους

Τα benefits (παροχές-οφέλη) που προσφέρουν οι νέες ρυθμίσεις είναι σημαντικά:

 

- Σαφείς και Προσβάσιμες Πληροφορίες:

Οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν μια διαφανή εικόνα για τη δομή των μισθών, ενημερωνόμενοι τόσο για το δικό τους μισθό όσο και για τους μέσους μισθούς εντός του οργανισμού, διαχωρισμένους κατά φύλο. Αυτές οι αλλαγές προσφέρουν πολλά οφέλη στους εργαζομένους, εξασφαλίζοντας ένα πιο δίκαιο εργασιακό περιβάλλον.

 

- Προστασία από τις Διακρίσεις:

Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι υποψιάζονται ύπαρξη αδικαιολόγητων μισθολογικών διαφορών, θα μπορούν να προβούν σε νομικές ενέργειες για την αίτηση οικονομικών αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής καθυστερημένων μισθών, τόκων και ηθικών ζημιών. Επιπλέον, οι εργοδότες θα πρέπει να αποδεικνύουν την απουσία διακρίσεων, ενισχύοντας έτσι την προστασία των εργαζομένων.

Επιπλέον, πέραν των άμεσων πλεονεκτημάτων, τα νέα μέτρα θα ενθαρρύνουν την εισαγωγή επιπρόσθετων benefits (παροχών - οφελών) εκτός των μισθών. Για παράδειγμα, τα benefits (παροχές-οφέλη) από την παροχή κουπονιών γευμάτων αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο στο πακέτο ανταμοιβής που προσφέρεται στους εργαζομένους, συμβάλλοντας στην αύξηση της ικανοποίησης και της παραγωγικότητας.

 

Παραδείγματα από άλλες χώρες μέλη

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, έχουν ήδη εφαρμόσει προηγμένους μηχανισμούς salary transparency:

 

- Η Γαλλία τιμωρεί τις εταιρείες που δεν τηρούν τα πρότυπα για την ισότητα των φύλων.

- Η Γερμανία επιτρέπει στους εργαζομένους να ζητούν πληροφορίες σχετικά με τους μισθούς των συναδέλφων.

- Η Ισπανία απαιτεί λεπτομερή καταγραφή των μισθών, διαχωρισμένων κατά φύλο.

 

Αυτά τα παραδείγματα αποτελούν βέλτιστες πρακτικές που η Ελλάδα επιδιώκει να υιοθετήσει για να ευθυγραμμίσει τον ιδιωτικό τομέα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

 

Μια Σημαντική Επίδραση στο Επιχειρηματικό Περιβάλλον

Η κατάργηση των ρητρών εμπιστευτικότητας και η υποχρέωση ανοιχτής επικοινωνίας σχετικά με τις αμοιβές θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο transparency (διαφανούς) επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Οι νέες ρυθμίσεις επιβάλλουν σαφώς ορισμένες responsibilities (ευθύνες) όσον αφορά τη διαχείριση και την επικοινωνία των μισθών, καθιστώντας σαφείς τις ευθύνες των εργοδοτών.

 

Συμπέρασμα

Οι νέοι κανόνες για την salary transparency (μισθολογική διαφάνεια) σηματοδοτούν μια θεμελιώδη αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Μέσω της προώθησης της ανοιχτής επικοινωνίας και της κατάργησης των μισθολογικών διακρίσεων, οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν ένα πιο δίκαιο και ενημερωμένο περιβάλλον, ενώ οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτή η μεταρρύθμιση, εμπνευσμένη από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών μελών, υπόσχεται να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ανταγωνιστικού οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, παρέχοντας σημαντικά benefits (οφέλη) τόσο μέσω άμεσων benefits (παροχών) στους εργαζόμενους όσο και μέσω κινήτρων, όπως τα benefits από την παροχή κουπονιών γευμάτων, ενισχύοντας παράλληλα την διαφάνεια στον μισθό (διαφανής μισθός).

Μοιράσου

Αυτό που διάβασα αξίζει:

Είστε HR? Μάθετε πώς να προσλαμβάνετε αποτελεσματικά!

Γίνετε μέλος του club των εργοδοτών με υψηλά ποσοστά διατήρησης και χαμηλό κόστος πρόσληψης.

Θέλω να μάθω

Θέλετε να κάνετε τη δουλειά σας πιο εύκολη;

Σας καθοδηγούμε για το πώς να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το Employer Brand σας στην κοινότητα.

Μάθετε περισσότερα

Σχόλια

0 σχόλια

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε ενδιαφέροντα άρθρα από όσους συνεισφέρουν στην κοινότητα του Poudouleveis.gr