Γιατί οι θέσεις entry-level απαιτούν προϋπηρεσία?

03/10/2022
3 λεπτά
Γιατί οι θέσεις entry-level απαιτούν προϋπηρεσία?

Μοιράσου

Με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στο εργασιακό περιβάλλον το σύνηθες είναι να ξεκινάει κανείς τη σταδιοδρομία του σε εργασιακούς τομείς που δε σχετίζονται με την εκπαίδευσή του. Όλοι έχουμε περάσει από αυτό το αρχικό στάδιο στην καριέρα μας που έπρεπε να ξεκινήσουμε από κάπου, μέχρι να ξεκαθαρίσουμε τι πραγματικά θέλουμε. Επίσης, συνηθισμένο γίνεται ολοένα και περισσότερο να αντιμετωπίζουμε σκαμπανεβάσματα στη διαδρομή μας, οπότε καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και να αλλάξουμε κατεύθυνση.


Τι σημαίνει entry-level θέση;

 

Οι θέσεις entry-level (ή αλλιώς εισαγωγικού επιπέδου) απευθύνονται σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ή σε έναν επαγγελματικό κλάδο. Τα άτομα που αναζητούν τέτοιες θέσεις είναι συχνά φοιτητές ή πρόσφατοι πτυχιούχοι. Ωστόσο, ακόμα και εργαζόμενοι μπορεί να αποφασίσουν κάποια στιγμή να κάνουν αλλαγές στη σταδιοδρομία τους, οπότε θα ενδιαφερθούν για θέσεις entry-level σε νέους τομείς.

Οι θέσεις αυτές, ανάλογα με το αντικείμενο, ενδέχεται να απαιτούν υψηλότερα ακαδημαϊκά προσόντα, ενώ άλλες να χρειάζονται εξειδικευμένες δεξιότητες, γνώσεις ή τεχνικές. Διαφορετικοί κλάδοι ορίζουν το entry-level με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, ένας γιατρός χρειάζεται πολλά χρόνια εκπαίδευσης και εμπειρίας, ενώ ένας εκπρόσωπος εξυπηρέτησης πελατών μπορεί να χρειάζεται μόνο απολυτήριο λυκείου (μπορεί και όχι).

Γενικά, κάποιος με λιγότερο από 2-3 χρόνια εμπειρίας σε οποιαδήποτε επάγγελμα θεωρείται «junior». Οι νέοι κάνουν λιγότερο περίπλοκες εργασίες στην αρχή, ενώ αργότερα τους ανατίθενται πιο απαιτητικά tasks. Εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια από ανώτερους σε κάποιο βαθμό. Επίσης, δε θεωρούνται κατάλληλοι για αλληλεπίδραση με πελάτες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υποψήφιοι καλούνται να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά sessions σχετικά με τη θέση, είτε περνούν μία δοκιμαστική περίοδο για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να αποκτήσουν γνώση και εμπειρία, προτού προσληφθούν και αναλάβουν τα καθήκοντά τους. 

 

Για ποιους λόγους απαιτείται προϋπηρεσία;

 

Ένας βασικός λόγος είναι ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων επιδιώκουν να ενθαρρύνουν έμπειρους υποψηφίους να υποβάλουν αίτηση. Συνήθως, οι υποψήφιοι με μεγαλύτερη εμπειρία σε έναν τομέα έχουν πιο ανεπτυγμένα σύνολα δεξιοτήτων στον τομέα της ειδικότητάς τους. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων ίσως προτιμούν να προσλαμβάνουν αυτούς τους υποψήφιους, επειδή είναι πιο πιθανό να έχουν τα προσόντα που απαιτούνται για την εκτέλεση της εργασίας τους και επειδή ενέχει μικρότερο ρίσκο το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν σύντομα ή να μην ανταπεξέλθουν στην πράξη.

Παρ’ όλα αυτά, οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλλει αίτηση για οποιαδήποτε θέση ακόμα και αν δεν πληροί 100% τα κριτήρια. Συχνά, η κατοχή γενικών δεξιοτήτων όπως η διαχείριση χρόνου, η οργάνωση, η επικοινωνία και η ομαδική εργασία αρκεί για να σας κάνει κατάλληλο υποψήφιο για έναν εισαγωγικό ρόλο. Επιπλέον, εάν έχετε τεχνικές γνώσεις ενός κλάδου, είτε μέσω της εμπειρίας σας σε προηγούμενους ρόλους, είτε με βάση τα εκπαιδευτικά σας διαπιστευτήρια, μπορείτε να επισημάνετε αυτά τα προσόντα, αντί της εργασιακής εμπειρίας.

 

Πως να διεκδικήσετε μία entry-level θέση

 

 

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αποκτήσετε εργασιακή εμπειρία, ακόμη και χωρίς να δεχτείτε επισήμως μια πρόταση συνεργασίας. Πολλοί εργοδότες είναι πρόθυμοι να κάνουν εξαιρέσεις για αιτούντες που δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία, εάν το βιογραφικό τους δείχνει την προσπάθεια και το κίνητρό τους. Για παράδειγμα, ο εθελοντισμός στον ελεύθερο χρόνο σας μπορεί να δείξει την πρωτοβουλία και την αφοσίωσή σας.βιογραφικό τους δείχνει την προσπάθεια και το κίνητρό τους. Για παράδειγμα, ο εθελοντισμός στον ελεύθερο χρόνο σας μπορεί να δείξει την πρωτοβουλία και την αφοσίωσή σας.

Για φοιτητές και πρόσφατα τελειόφοιτους η πρακτική άσκηση μπορεί να σας εξοπλίσει με την πρακτική εμπειρία που προτιμούν οι εργοδότες, ενώ σας επιτρέπουν επίσης να δικτυωθείτε με καταξιωμένους επαγγελματίες στον κλάδο σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο Διασύνδεσης της σχολής σας. Πολλοί εργοδότες δημοσιεύουν θέσεις εργασίας σε κολέγια και πανεπιστήμια για να προσελκύσουν τους πρόσφατους ή μελλοντικούς αποφοίτους. Ορισμένα ιδρύματα φιλοξενούν εκθέσεις σταδιοδρομίας, διοργανώνουν σεμινάρια επιμορφωτικού χαρακτήρα και άλλες δράσεις, όπου έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε εργοδότες και να υποβάλετε το βιογραφικό σας αυτοπροσώπως.

Εάν βρείτε μια εταιρεία με την οποία ενδιαφέρεστε να συνεργαστείτε, ελέγξετε τον ιστότοπό της για ανοιχτές θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσετε να στείλετε το βιογραφικό σας, ακόμα και αν δεν υπάρχουν ενεργές αγγελίες. Άλλωστε, έχετε υπόψη ότι πολλές φορές όταν προκύψει ανάγκη οι εργοδότες βασίζονται στην ήδη υπάρχουσα βάση βιογραφικών και δεν προχωρούν σε κάποια δημοσίευση. Βρείτε, λοιπόν, πληροφορίες για τον/ τους υπεύθυνο/ ους πρόσληψης και προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί τους. Δεν είναι κακό να στείλετε ένα διερευνητικό email, με το οποίο θα εκδηλώνετε το ενδιαφέρον σας για την εταιρεία και να ζητήσετε μια συνάντηση με έναν εκπρόσωπο για να μάθετε περισσότερα και εσείς και εκείνοι.

Αν ψάχνετε για μια συγκεκριμένη θέση, μπορείτε να αναζητήσετε ειδικούς πίνακες θέσεων εργασίας, περιορίζοντας περαιτέρω την έρευνά σας. Οι ειδικοί πίνακες θέσεων εργασίας δημοσιεύουν αγγελίες μόνο σε συγκεκριμένους κλάδους, ώστε να μπορείτε εύκολα να αναζητήσετε ρόλους στον τομέα των ενδιαφερόντων σας.

Εάν κάνετε αναζήτηση διαδικτυακά, πρέπει να προσέξετε τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιείτε. Λέξεις-κλειδιά όπως "entry-level", "junior","associate" αποτελούν μερικά παραδείγματα κατάλληλων όρων, για να σας δώσουν αυτό που επιθυμείτε. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν παρόμοιες λέξεις-κλειδιά σε αγγελίες εργασίας για να υποδηλώσουν τους ρόλους που χρειάζονται λίγη εμπειρία και εκπαίδευση.

 


Συμπέρασμα

 

 

Πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση ευκαιριών, θα πρέπει να εξετάσετε πως οι τρέχουσες δεξιότητες, η εκπαίδευση και τα προσόντα σας σχετίζονται με την αγορά εργασίας και σε ποιους ρόλους ταιριάζουν. Λάβετε υπόψη τα γενικότερα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες σας, πέρα από την επαγγελματική σας ιδιότητα.

Δραστηριότητες όπως ο εθελοντισμός ή η συμμετοχή σε κάποια ομάδα/ σύλλογο, φανερώνουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας, για παράδειγμα ομαδικό πνεύμα, επικοινωνιακές δεξιότητες κ.α., τα οποία μπορούν να προστεθούν στο βιογραφικό σας, ως πολύτιμα soft skills. Η γνώση των δυνατών σας σημείων, των αδυναμιών και των χαρακτηριστικών σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερη στόχευση κατά τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας.


 

Διαβάστε όλα τα άρθρα σχετικά με

Ευκαιρίες απασχόλησης Πλάνο καριέρας

Μοιράσου

Αυτό που διάβασα αξίζει:

Πώς είναι η εμπειρία σου με τον εργοδότη σου;

Προσθήκη αξιολόγησης

Δημιούργησε ένα βιογραφικό

Εντυπωσίασε αμέσως με ένα βιογραφικό σε ελκυστική μορφή

Δημιουργία βιογραφικού

Σχόλια

0 σχόλια

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε ενδιαφέροντα άρθρα από όσους συνεισφέρουν στην κοινότητα του Poudouleveis.gr