Φόβος της αποτυχίας: Η αδιάκοπη μάχη με την εσωτερική φωνή

21/08/2018
3 λεπτά
Φόβος της αποτυχίας: Η αδιάκοπη μάχη με την εσωτερική φωνή

Μοιράσου

Όλοι έχουμε βιώσει την αποτυχία στη ζωή μας. Πολλοί έχουμε χάσει στιγμιαία την αυτοπεποίθησή μας και έχουμε αμφισβητήσει τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας. Είναι ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα, που προφανώς δεν επιθυμούμε να νιώθουμε συχνά. Μήπως όμως δημιουργούμε άθελά μας έναν μηχανισμό προστασίας από την αποτυχία; Άραγε χαμηλώνουμε συνεχώς τον πήχη, ώστε να τον περνάμε με άνεση και να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αποτύχουμε;

Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε οτιδήποτε μας περιτριγυρίζει είναι καθαρά υποκειμενικός και ο καθένας βιώνει τους δικούς του φόβους. Γίνεται κατανοητό λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλά είδη φόβου και συνήθως βασίζονται στην προσωπικότητα, στις προηγούμενες εμπειρίες, στις αξίες και στα πιστεύω, σε βασικά ένστικτα, στις κοινωνικές νόρμες και στον πολιτισμό.

Ο φόβος της αποτυχίας αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα φόβου που επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Η διεθνής βιβλιογραφία έχει προσπαθήσει να εξηγήσει την πηγή του φόβου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το υπόδειγμα που προτάσσεται από τον καθηγητή ψυχολογίας David Conroy και τους συνεργάτες του (2002). Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι ο φόβος τροφοδοτείται από τις εξής υποθετικές αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση αποτυχίας: αμηχανία και ντροπή, μείωση της αυτοεκτίμησης, αβεβαιότητα για το μέλλον, μείωση του ενδιαφέροντος άλλων σημαντικών ανθρώπων για τον ίδιο ή την ίδια και αναστάτωση τρίτων. Άλλοι ειδικοί αναφέρουν ότι αιτίες του φαινομένου είναι οι υψηλές προσδοκίες του στενού περιβάλλοντος και του ίδιου του ανθρώπου, η στάση της οικογένειας ως προς την επιτυχία και την αποτυχία, καθώς και τραυματικές εμπειρίες και αποτυχίες. Παράλληλα, μιας και η πραγματικότητα είναι υποκειμενική, το τι αποτελεί αρνητικό σχόλιο ή τραυματική αποτυχία είναι για τον κάθε άνθρωπο διαφορετικό.

Ως αποτέλεσμα, το άτομο δεν δοκιμάζει σχεδόν ποτέ καινούρια πράγματα και νιώθει τρομερή αναστάτωση και ένταση, όταν βγαίνει από τη ζώνη ασφαλείας του. Αντιμετωπίζει αρνητικές σκέψεις από την «εσωτερική» φωνή, πανικοβάλλεται και σαμποτάρει την επιτυχία με συνεχή αναβλητικότητα. Επιδιώκει την τελειομανία ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα, επειδή είναι ο μόνος τρόπος να μη βιώσει την αποτυχία. Δεν είναι λίγες οι φορές που παραιτείται από τη δουλειά του ή διακόπτει προσωπικές σχέσεις, μόνο και μόνο για να είναι σίγουρος/η ότι δεν θα πάει τίποτα στραβά.

Μια τέτοια ψυχολογική κατάσταση έχει επιπτώσεις και στην ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον Timothy J. Legg, διδάκτορα των επιστημών υγείας σε κολέγιο της Νέας Υόρκης, κάποια από τα συμπτώματα είναι ταχυπαλμία, πανικός, στηθάγχη, ζάλη, τρέμουλο, διαταραχή στην πέψη, εφίδρωση και εξάψεις. Η επιβάρυνση του ατόμου είναι μεγαλύτερη αν ο φόβος συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι οι εξής: κατάθλιψη, εξάντληση, πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, διαταραχές στη μακροπρόθεσμη μνήμη, μη ορθολογική σκέψη και αδυναμία λήψης αποφάσεων.

Εκτός των άλλων, ο φόβος στερεί πολλές ευκαιρίες και δεν μας επιτρέπει να φτάσουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Η ζωή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πρωτοβουλία, τη δράση και την ανάληψη ρίσκου. Ας βρεθούμε στη θέση ενός βρέφους που προσπαθεί να περπατήσει. Σηκώνεται, πέφτει, κλαίει και πάλι από την αρχή. Αν δεν δεχόταν την αποτυχία, μάλλον δεν θα κατάφερνε ποτέ να περπατήσει. Αντίστοιχα, ένας υποψήφιος πολυεθνικής εταιρίας δεν θα έστελνε ποτέ το βιογραφικό του σε αυτήν, γνωρίζοντας ότι οι συνυποψήφιοι είναι πολλοί και υπάρχει η πιθανότητα να απορριφθεί. Ένα στέλεχος δεν θα ζητούσε έντονα την προαγωγή του, γνωρίζοντας ότι περιτριγυρίζεται από αξιόλογους συνεργάτες που διεκδικούν την ίδια θέση. Τέλος, ένα άτομο με καινοτόμες ιδέες δεν θα άνοιγε ποτέ τη δική του επιχείρηση.

Συνεπώς, ο συγκεκριμένος φόβος είναι ένα μεγάλο «αγκάθι» και πρέπει να καταπολεμηθεί. Προφανώς, μια λύση είναι η συζήτηση με κάποιον ειδικό, ώστε η θεραπεία του ατόμου να είναι εξατομικευμένη. Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φορές που με αυτoπαρατήρηση, εσωτερική αναζήτηση και ειλικρινή κουβέντα με τον εαυτό μας μπορούμε να δώσουμε τέλος στον φαύλο αυτό κύκλο. Κάποιες σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση:

1. Ο φόβος είναι απόλυτα φυσιολογικός και πολυμορφικός

Από ιατρικής πλευράς, ο φόβος σχετίζεται με την αμυγδαλή, μια ομάδα νευρώνων που αποτελεί μέρος του πρωτόγονου εγκεφάλου που ελέγχει τις ενστικτώδεις λειτουργίες. Η ύπαρξη φόβου αποδεικνύει την άρτια λειτουργία των νευρώνων και είναι το μόνο μας εργαλείο, ώστε να αντιληφθούμε γρήγορα τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και να προστατευτούμε από τους κινδύνους. Συνεπώς, δεν πρέπει να τον ενοχοποιούμε ή να τον μεγαλοποιούμε. Πρέπει να τον γνωρίσουμε και να τον διαχειριστούμε, ώστε να σταματήσει να εξουσιάζει τη συμπεριφορά μας.

Οι περισσότεροι από τους φόβους προέρχονται από μια εσωτερική διαμάχη, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Σημαντικό βήμα λοιπόν είναι το άτομο να εντοπίσει τους φόβους του και να εξετάσει τις πιθανές πηγές τους. Για παράδειγμα, αν κάποιος συνεχώς τρέμει για τις εντυπώσεις που δημιουργεί σε άλλους ανθρώπους, μάλλον πρέπει να λύσει αυτό το ζήτημα, πριν ξεπεράσει τον φόβο της αποτυχίας.

Διαβάστε περισσότερα >>

Διαβάστε όλα τα άρθρα σχετικά με

Χωρίς κατηγορία

Άρθρο που γράφτηκε από:

Μοιράσου

Αυτό που διάβασα αξίζει:

Πώς είναι η εμπειρία σου με τον εργοδότη σου;

Προσθήκη αξιολόγησης

Δημιούργησε ένα βιογραφικό

Εντυπωσίασε αμέσως με ένα βιογραφικό σε ελκυστική μορφή

Δημιουργία βιογραφικού

Σχόλια

0 σχόλια

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε ενδιαφέροντα άρθρα από όσους συνεισφέρουν στην κοινότητα του Poudouleveis.gr