Μοιράσου
Eπαγγελματικός επαναπροσανατολισμός: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Μελέτες δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις υπαλλήλους είναι δυσαρεστημένος στο χώρο εργασίας του. Είναι όλο και πιο δύσκολο για αυτούς να ταυτιστούν με τον τομέα στον οποίο λειτουργούν και γίνονται όλο και λιγότερο παραγωγικοί. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ψυχολογική δυσφορία. Τόσο ο εργαζόμενος όσο και ο εργοδότης μπορεί να χάσουν εάν δεν επιλυθεί αυτή η κατάσταση.
Τι είναι η επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός;
Ως επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός μπορεί να χαρακτηριστεί η στιγμή κατά την οποία κατευθύνεσαι σε έναν καινούργιο τομέα δραστηριότητας, σε σχέση με αυτόν στον οποίο εργάζεσαι. Αυτή η επιθυμία για αλλαγή μπορεί είτε να έλθει από μόνη της είτε να είναι αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων, ανεξάρτητων από εσένα. Εύκολα μπορείς να αντιληφθείς μετά το πέρας των σπουδών σου ότι το μονοπάτι που ακολουθείς δεν είναι αυτό που επιθυμούσες.
Μετά από μια μεγάλη χρονικά περίοδο σε μια εργασία, είναι δυνατό να εμφανιστεί ένα συναίσθημα αλλοτρίωσης και μια επιθυμία να δοκιμάσεις κάτι νέο. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και σε εκείνους με αρκετή εμπειρία στο χώρο της εργασίας, οι οποίοι αναγκάζονται να αναπροσανατολιστούν επαγγελματικά λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης που καθιστά το αντικείμενο εργασίας τους απαρχαιωμένο.
Η περίοδος που διανύουμε αυτή τη στιγμή λόγω της πανδημίας του COVID-19 έχει δημιουργήσει μια πραγματική επανάσταση στην αγορά εργασίας. Πολλοί κλάδοι έχουν πληγεί, με ορισμένες εταιρείες να φτάνουν ακόμα και στη διάλυση. Αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση, οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επαναπροσδιορίσουν τους εαυτούς τους. Επίσης, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ένα σημαντικό τμήμα εξ αυτών πέρασε αρκετό χρόνο με τον εαυτό του, οδήγησε στην αποκάλυψη κάποιας δυσαρέσκειας προς το χώρο εργασίας τους. Κάνοντας ένα διάλειμμα από την καθημερινή μας ρουτίνα, συνειδητοποιήσαμε τελικά ότι η δουλειά μας δεν είναι ακριβώς «αυτή που ονειρευόμασταν».
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγελματικού επαναπροσανατολισμού;
Όταν αποφασίζουμε τον επαγγελματικό επαναπροσανατολισμό, οι πιο συχνοί λόγοι για κάτι τέτοιο είναι συνήθως οι κάτωθι:
- έλλειψη κινήτρου λόγω του μισθού που λαμβάνουμε
- επιθυμία αλλαγής εργοδότη ή εργασιακού περιβάλλοντος
- κατάργηση ενός επαγγέλματος ή κλάδου
- έλλειψη ευκαιριών για προαγωγή εντός της εταιρείας
Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε να επιλέξουμε και να δοκιμάσουμε. Η εποχή κατά την οποία η ζωή μας σημαδευόταν από μία μόνο δουλειά έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Μια απλή ανάλυση των ωρών εργασίας κάθε εβδομάδα μας κάνει εύκολα να αντιληφθούμε ότι τον περισσότερό μας χρόνο τον περνάμε δουλεύοντας. Ένα μέρος, επομένως, που μας φέρνει συνεχώς θλίψη και απογοήτευση, σαφώς δεν θα είναι ευεργετικό για την υγεία μας, ανεξάρτητα από το πόσα υλικά οφέλη μας προσφέρει. Έτσι, κανείς δεν μας κρατά «δεμένους», ακόμα κι αν μερικές φορές έχουμε την αίσθηση ότι δεν υπάρχουν άλλες ευκαιρίες.
Ένα άλλο πλεονέκτημα αποτελεί το ότι σήμερα διαθέτουμε πολλές πλατφόρμες και εφαρμογές, όπως το Poudouleveis.gr, που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των εργοδοτών και εκείνων που αναζητούν μια νέα δουλειά. Η πρόσβαση στις πληροφορίες είναι πολύ πιο εύκολη. Η ευελιξία και η διαθεσιμότητα μας μπορούν να μας φέρουν εύκολα στο κατάλληλο πόστο.
Όταν επιλέγουμε τον επαγγελματικό επαναπροσανατολισμό, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η έλλειψη χρόνου που χρειάζεται για να μάθουμε το νέο επάγγελμα. Δυστυχώς, τα κρατικά σχολικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί γύρω από την έννοια της «μίας ευκαιρίας». Ο επαναπροσανατολισμός προϋποθέτει επένδυση προσωπικών πόρων, τους οποίους ο περισσότερος κόσμος δε διαθέτει. Για αυτό το λόγο, πολλοί εργοδότες προσφέρουν προγράμματα πρακτικής άσκησης, μέσω των οποίων μπορείτε να μάθετε σε σύντομο χρονικό διάστημα ό,τι χρειάζεστε.
Η επιλογή, επίσης, παρακολούθησης ορισμένων μαθημάτων δεν θα πρέπει να παραμεληθεί. Μπορείςνα διαχειριστείςαποτελεσματικά το χρόνο σου για να έχεις και μια εργασία μερικής απασχόλησης. Σκέψου ότι έξι μήνες, ένα ή και δύο ακόμα έτη, κατά τα οποία θα είσαι διατεθειμένος να κάνεις κάποιες μικρές θυσίες, μπορούν να σου αποφέρουν το συναίσθημα εκπλήρωσης που θέλεις για ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τα στάδια του επαγγελματικού επαναπροσανατολισμού
1. Η τρέχουσα θέση εργασίας
Καταρχάς, δημιούργησε μια λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τρέχουσας εργασίας σου. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Μην αυτολογοκρίνεσαι. Εάν ένας υψηλότερος μισθός σου δίνει μεγαλύτερο κίνητρο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Θυμήσου ότι ο οικονομικός παράγοντας λαμβάνεται υπόψη συχνότερα, όταν πρόκειται για μια τέτοια επιλογή. Εάν, όμως, το υπόλοιπο βγαίνει αρνητικό, μπορείς ήδη να είσαι σίγουρος για το τι πρέπει να κάνεις.
2. Δεξιότητες και γνώσεις
Τι ξέρεις και τι μπορείς να κάνεις; Γράψε πάλι σε ένα χαρτί όλα τα πράγματα στα οποία νομίζεις ότι είσαι καλός. Να είσαι ρεαλιστής! Αναφέρσου στις δυνατότητες που διαθέτεις σήμερα και σε αυτή τη ζωή. Όσο συναρπαστικό και αν φαίνεται το να γίνεις χειρουργός, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτή η επιλογή απαιτεί πολύ χρόνο, μελέτη και αφοσίωση. Ωστόσο, μην φοβηθείς να γράψεις και δεξιότητες που μπορεί να φαίνονται άσχετες. Εάν υπάρχουν πράγματα που ξέρεις πώς να τα κάνεις, σίγουρα αυτά θα γείρουν τη ζυγαριά υπέρ σου κάποια στιγμή.
3. Έρευνα
Αναζήτησε πληροφορίες σχετικά με την περίοδο εφαρμογής. Είσαι ένα κλικ μακριά από όλα όσα χρειάζεσαι. Αφιέρωσε χρόνο για να συγκεντρώσεις πληροφορίες σχετικά με τις καλύτερες λύσεις, έτσι ώστε να φτάσεις στη θέση που έχεις επιλέξει το συντομότερο δυνατό. Υπάρχουν ένα σωρό δουλειές που μπορείς να μάθεις μόνος σου. Εάν, βέβαια, αυτό το πράγμα ήταν κάτι που ανέκαθεν σε δυσκόλευε, μπορείς να αναζητήσεις καθοδήγηση. Οι επιλογές που υιοθετούνται συχνότερα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αυτές της πρακτικής άσκησης ή της παρακολούθησης μαθημάτων.
4. Το βιογραφικό σημείωμα.
Μάθε πώς να συντάσσεις σωστά ένα βιογραφικό σημείωμα. Συχνά δεν συνηθίζουμε να δίνουμε σημασία σε αυτό, κυρίως επειδή ποντάρουμε στο γεγονός ότι, ούτως ή άλλως, θα εντυπωσιάσουμε στη συνέντευξη. Οι περισσότερες προσφορές για δουλειά από εργοδότες γίνονται διαδικτυακά σε εξειδικευμένες πλατφόρμες. Το πρώτο πράγμα με το οποίο θα έρθουν σε επαφή είναι το βιογραφικό σου. Μην το αφήσεις στην τύχη.
5. Επιμονή
Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα να είναι η υπομονή. Ο επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός είναι μια διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνο. Γι το λόγο αυτό, έχει μεγάλη σημασία το να μην βιαστείς. Υπόβαλε αίτηση μόνο στον τομέα που έχει τις υψηλότερες πιθανότητες επιτυχίας για εσένα. Το να έχεις την προσοχή σου εστιασμένη αποκλειστικά στο στόχο που επέλεξες, θα σε βοηθήσει ακόμη και όταν τα πράγματα ενδέχεται να μην λειτουργούν.
Οποιαδήποτε επαγγελματική ανισορροπία μπορεί να επηρεάσει στο σύνολό του τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Όταν σου αρέσει αυτό που κάνεις, η παραγωγικότητά σου είναι ανάλογη. Μια άκαμπτη νοοτροπία, όμως, θα σε φέρει σε σύγκρουση με τις ίδιες σου τις επιθυμίες. Είναι σημαντικό να βρίσκεσαι πάντα στη κατάλληλη επαγγελματική θέση.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κοινοποίησέ το!
Διαβάστε όλα τα άρθρα σχετικά με
Χωρίς κατηγορίαΜοιράσου
Αυτό που διάβασα αξίζει:
Σχόλια
0 σχόλια
Απόκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό σου και πρόσθεσε το σχόλιό σου
Χωρίς κατηγορία
Κάνε εγγραφή στο Newsletter
Διάβασε ενδιαφέροντα άρθρα από όσους συνεισφέρουν στην κοινότητα του Poudouleveis.gr