Μοιράσου
3 Tips όσων προσλήφθηκαν
Αμέτρητα άρθρα έχουν γραφτεί με συμβουλές γύρω από τον σωστό τρόπο αναζήτησης εργασίας, του κατάλληλου βιογραφικού, καθώς και σχετικά με τις καλύτερες τακτικές, για να πετύχει ένας υποψήφιος σε μια συνέντευξη. Και, ενώ τόσα έχουν γραφτεί και μάλιστα πολλά από αυτά σωστά, βλέπουμε αρκετά άτομα να κάνουν σταθερά ορισμένα λάθη που τους στοιχίζουν τελικά την επιλογή και την πρόσληψη (ακόμη και πριν γίνει η συνέντευξη). Στον αντίποδα, βλέπουμε άτομα που τελικά έκαναν κάτι που τους οδήγησε στη νίκη.
Παρακάτω θα δούμε τρία πράγματα τα οποία συνήθως έκαναν όσοι προσλήφθηκαν και που ο κάθε υποψήφιος για μια θέση θα μπορούσε να έκανε (ή να κάνει την επόμενη φορά που διεκδικεί μια θέση εργασίας).
Προσάρμοσαν το βιογραφικό τους
Πολύς λόγος και πολλές διαφορετικές απόψεις υπάρχουν γύρω από το ιδανικό βιογραφικό. «Να έχει ή να μην έχει φωτογραφία;», «Να είναι μία σελίδα ή μπορεί και δύο;», «να είναι στα ελληνικά ή στα αγγλικά;» είναι λίγες από τις πολλές ερωτήσεις που ακούνε οι HR, οι εργασιακοί σύμβουλοι και οι υπόλοιποι επιστήμονες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Πέρα όμως από το τι θα απαντούσαν στις παραπάνω ερωτήσεις, μία από τις συμβουλές που σίγουρα θα σας έλεγαν είναι να προσαρμόζετε το βιογραφικό σας ανάλογα με το πού το στέλνετε. Κάποιοι το έκαναν και τελικά πήραν τη θέση.
Η προσαρμογή του βιογραφικού δεν αφορά μόνο την ανανέωσή του με όλες τις τελευταίες δεξιότητες, εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία που αποκτήθηκαν στο μεσοδιάστημα. Αφορά επίσης το πού εστιάζει ένα βιογραφικό βάσει της θέσης εργασίας που ο υποψήφιος διεκδικεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθε περίπτωση είναι ίδια ούτε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να αφαιρέσει κανείς πράγματα. Για παράδειγμα, ένας νέος εργαζόμενος που έχει δουλέψει για χρόνια ως σερβιτόρος και τώρα διεκδικεί μια θέση γραφείου, θα γράψει κανονικά την προϋπηρεσία του. Η προϋπηρεσία αυτή του προσέφερε γνώση του τι σημαίνει να δουλεύει κάποιος, είχε συγκεκριμένες αρμοδιότητες, έμαθε να δουλεύει σε ομάδα κλπ (ανάπτυξη soft skills). Καλό, λοιπόν, είναι να δώσει την απαραίτητη έμφαση με το βιογραφικό του σε αυτά και όχι στα σεμινάρια barista που επίσης έκανε. Εάν όμως το βιογραφικό στέλνεται σε καφέ, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Κοινώς, δεν θα έπρεπε να στείλει το ίδιο βιογραφικό σε μια καφετέρια και ένα γραφείο, αλλά να προβεί σε μικρές αλλαγές που θα καθιστούσαν το βιογραφικό του πιο «σωστό» και κατάλληλο για την εκάστοτε εργασιακή θέση.
Ενημερώθηκαν για την εταιρεία
Μετά την επιλογή των πλέον κατάλληλων βιογραφικών, οι διευθυντές ή το τμήμα HR της επιχείρησης περιμένουν για συνέντευξη τους υποψηφίους για την προσφερόμενη θέση εργασίας. Αυτοί που επιλέγονται έχουν αφενός τα απαραίτητα και επιθυμητά προσόντα (ή το μεγαλύτερο ποσοστό τους), ταιριάζουν συνήθως στο προφίλ της εταιρείας και κυρίως ήξεραν σε ποια επιχείρηση πήγαν για συνέντευξη.
Για κάποιους ίσως ακούγεται περίεργο, ωστόσο, πολύ μεγάλο ποσοστό των ατόμων που διεκδικούν μια θέση και βρίσκονται στο στάδιο της συνέντευξης δεν γνωρίζουν τίποτα ή σχεδόν τίποτα για την επιχείρηση στο δυναμικό της οποίας προσπαθούν να ενταχθούν.
Είναι αντιληπτό ότι εάν ένα άτομο επιθυμεί διακαώς να εργαστεί και στέλνει πολλά βιογραφικά σε πολλές εταιρείες μπορεί να μην έχει προλάβει να κάνει και την ανάλογη έρευνα γύρω από αυτές. Παρόλα αυτά, στο στάδιο της συνέντευξης η άγνοια έστω για τα στοιχειώδη μιας επιχείρησης δεν δικαιολογείται. Βασικές πληροφορίες για τις δράσεις, στόχους, προϊόντα και υπηρεσίες των περισσότερων επιχειρήσεων είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, στις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους.
Όταν ο υπεύθυνος προσωπικού, ιδίως εάν είναι ο διευθυντής της επιχείρησης, αντιληφθεί ότι κάποιος δεν μπηκε καν στον μηδαμινό κόπο να «γκουγκλάρει» την επωνυμία της εταιρείας, για να διαβάσει τα στοιχειώδη, πιθανότατα να προϊδεαστεί αρνητικά για τον υποψήφιο, καθώς και για το πόσο πραγματικά ενδιαφέρει τον τελευταίο μια πιο σταθερή συνεργασία με την εταιρεία.
Παρέμειναν ψύχραιμοι
Όσοι πέτυχαν να «πάρουν τη δουλειά» προσπάθησαν να μην πτοηθούν από τις αντιξοότητες και έδωσαν στη συνέντευξη τον καλύτερό τους εαυτό. Πιθανότατα να υπήρξαν απρόοπτα και η διαδικασία να μην ήταν ιδανική, αλλά παρέμειναν ψύχραιμοι και θετικοί.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπήρξε το παραμικρό ψεγάδι στην όλη διεργασία της συνέντευξης. Μπορεί ο συνεντευξιαζόμενος να δυσκολεύτηκε σε μια ερώτηση, μπορεί να υπήρξαν καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, μπορεί η συζήτηση γύρω από τον μισθό να επέφερε απογοήτευση ή διαφωνία. Παρόλα αυτά, η αίσθηση και η εικόνα ψυχραιμίας, ακόμη και σε μη θετικό κλίμα, καθιστά τον υποψήφιο στα μάτια των άλλων άτομο που στέκεται στα πόδια του, ώριμο και ικανό να διαχειρίζεται μη ιδανικές καταστάσεις, μέσα του και έξω του.
Άλλωστε, η εντύπωση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, μπορεί κάλλιστα να είναι απόρροια άγχους και φόβου της στιγμής. Με την έλλειψη ψυχραιμίας όμως οι φόβοι μπορεί τελικά να επαληθευτούν. Άρα, περισσότερη ψυχραιμία και αισιοδοξία.
Συμπέρασμα
Η αναζήτηση εργασίας αποτελεί ένα πολύπλευρο θέμα συζήτησης. Υπάρχουν πολλές συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος από τους ειδικούς επί του θέματος, καθώς και από άτομα που πέτυχαν στις δικές τους περιπτώσεις. Σαφώς, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, αλλά οι περισσότεροι υποψήφιοι που διεκδίκησαν επιτυχώς μια θέση εργασίας, πράγματι έκαναν τα παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο απέδειξαν ευφυία, σεβασμό, σθένος και σοβαρότητα ως προς το νέο βήμα που επρόκειτο να κάνουν.
Τέλος, είναι άξιο να σημειωθεί ότι τα ανωτέρω δεν είναι πολυσύνθετες στρατηγικές, αλλά απλά πράγματα που ο κάθε υποψήφιος μπορεί να κάνει, αυξάνοντας όμως έτσι σημαντικά τις πιθανότητες της επιτυχίας του.
Διαβάστε όλα τα άρθρα σχετικά με
Χρήσιμο Υλικό για συνεντεύξεις Δημιουργία προφίλ υποψηφίου Σχετικά με τα περιβάλλοντα εργασίαςΜοιράσου
Αυτό που διάβασα αξίζει:
Σχόλια
0 σχόλια
Απόκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό σου και πρόσθεσε το σχόλιό σου
Χρήσιμο Υλικό για συνεντεύξεις
Κάνε εγγραφή στο Newsletter
Διάβασε ενδιαφέροντα άρθρα από όσους συνεισφέρουν στην κοινότητα του Poudouleveis.gr