Η CQS σε συνεργασία με το Choose Life, οργανώνει την καμπάνια «Γίνε το Ταίρι Τους!» για Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών, ώστε να γίνει ο καθένας από την ομάδα μας, απλά, με μία μπατονέτα, η ηρωίδα ή ο ήρωας εκατοντάδων μικρών και μεγάλων που νοσούν από καρκίνο του αίματος.
Πώς μπορώ να γίνω εθελοντής δότης;
Το πρώτο βήμα για όλους μας, είναι η ενημέρωση. Η CQS, αναγνωρίζοντας τη σημασία της επαρκούς και υπεύθυνης ενημέρωσης για τη διαδικασία εγγραφής στην ελληνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών, διοργανώνει 2 διαδικτυακές συναντήσεις με τον καθηγητή Αιματολογίας, διευθυντή του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών και της μονάδας Μεταμόσχευσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου κύριος Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, προκειμένου να συζητηθούν οι όποιες απορίες.
Οι ανοιχτές διαδικτυακές συναντήσεις, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 3 Μαΐου και την Παρασκευή 5 Μαΐου στις 18:00.
Στη συνέχεια, στα κτήρια μας στη Ν. Ιωνία και στη Λεωφ. Αθηνών, θα διοργανωθεί δράση με την υποστήριξη της Οργάνωσης Choose Life, προκειμένου να γίνει λήψη επιχρίσματος από το στόμα (δείγμα σάλιου με μπατονέτα), για όσους επιθυμούν να γίνουν εθελοντές δότες με σκοπό να ενταχθούν έτσι στην παγκόσμια δεξαμενή Εθελοντών δοτών Μυελού των Οστών.
Είναι τόσο απλό να γίνει κάποιος εθελοντής δότης;
Χρειάζεται μία καρδιά γεμάτη αγάπη για τον συνάνθρωπο, να είναι από 18 έως 45 ετών, υγιής και να δώσει δείγμα σάλιου.
Η διαδικασία λήψης δείγματος, μπορεί να γίνει και από το σπίτι;
Εάν κάποιο από τα μέλη της CQS που δουλεύει απομακρυσμένα θελήσει να γίνει εθελοντής, θα του σταλεί φάκελος που θα περιέχει την αίτηση εγγραφής, οδηγίες για τον τρόπο συλλογής του στοματικού επιχρίσματος (σιέλου), καθώς και τα απαραίτητα υλικά.
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής, το δείγμα θα αποσταλεί σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής ταυτότητας και ανώνυμα, με έναν κωδικό αριθμό, ο εθελοντής καταχωρείται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
Και αν βρεθώ συμβατός;
Τότε, #Tairiazoume ! 😊 Aν ο/η εθελοντής δότης/ εθελόντρια δότρια βρεθεί συμβατός/ή με έναν ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση, θα ενημερωθεί και θα ερωτηθεί εάν θα συνεχίσει με την διαδικασία της δωρεάς. Εάν ναι, καλείται για τις απαραίτητες εξετάσεις, καθώς ο/η δότης/δότρια πρέπει να είναι πλήρως υγιής, για να έχει την ευκαιρία να χαρίσει ζωή σε έναν άνθρωπο!
Η δωρεά πραγματοποιείται με τη λήψη αίματος με μια μέθοδο που ονομάζεται λευκαφαίρεση.
Η διαδικασία είναι παρόμοια με την αιμοδοσία και είναι ανώδυνη!
Γίνε το ταίρι τους, είναι στο αίμα σου!