Μοιράσου
10 Tips για επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας
Η συνέντευξη εργασίας είναι μια διαδικασία που αγχώνει σημαντικό ποσοστό των υποψηφίων. Για αυτό τον λόγο στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε 10 συμβουλές για μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στη συνέντευξη, ώστε η επόμενη που θα πάτε να είναι και η τυχερή σας.
1. Κάντε έρευνα γύρω από την εταιρεία
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την επιτυχημένη πορεία μιας συνέντευξης είναι η γνώση τουλάχιστον βασικών πληροφοριών γύρω από την εταιρεία. Πολύ σημαντικό ποσοστό ατόμων που διεκδικούν μια θέση δεν γνωρίζουν τίποτε ή ελάχιστα για την επιχείρηση στην οποία έστειλαν βιογραφικό. Ωστόσο, βασικές πληροφορίες για τις δράσεις, τους στόχους και τις υπηρεσίες των περισσότερων επιχειρήσεων είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, στις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους, με αποτέλεσμα το διάβασμα γύρω από αυτές συνήθως να μην είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση για έναν υποψήφιο.
Παρότι είναι κατανοητό ότι πιθανώς στέλνετε ταυτόχρονα το βιογραφικό σας σε αρκετές εταιρείες, δεν είναι το ίδιο κατανοητό να πάτε «αδιάβαστοι» σε μια συνέντευξη. Αν ένας εργοδότης αντιληφθεί ότι δεν μπήκατε στον κόπο έστω να «γκουκλάρετε» την επωνυμία της εταιρείας για να δείτε πού απευθύνεστε, πιθανότατα να σχηματίσει αρνητική εικόνα για σας, καθώς και για το πόσο πράγματι σας ενδιαφέρει μια πιο σταθερή συνεργασία με την εταιρεία του.
2. Αποκτήστε γνώση των «σταθερών ερωτήσεων»
Οι περισσότερες συνεντεύξεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά και πολλές κοινές ερωτήσεις προς τους υποψηφίους. Έτσι, ερωτήσεις του τύπου «Μπορείτε να μου πείτε κάποια πράγματα για σας», «Πώς θα βλέπατε τον εαυτό σας σε Χ χρόνια;», «Μπορείτε να μου πείτε ένα θετικό και ένα αρνητικό σας;» είναι αρκετά αναμενόμενες και λίγο-πολύ τις περιμένετε. Έχετε ετοιμάσει λοιπόν για αυτές τις πιο κατάλληλες απαντήσεις, τέτοιες που να σας αντιπροσωπεύουν, αλλά και να ταιριάζουν στην εταιρεία στην οποία απευθύνεστε.
3. Δείτε από την πλευρά της εταιρείας
Εάν η εταιρεία στην οποία πρόκειται να πάτε σας ανήκε, ποιον θα θέλατε να προσλάβετε για να καλύψει την εκάστοτε κενή θέση σας; Ποια κριτήρια θα είχατε για τη θέση και ποια χαρακτηριστικά θα ήταν απαραίτητα για έναν υποψήφιο, ώστε να επιλεχθεί; Αν καταφέρετε να αποκτήσετε μια σχετική εικόνα για το τι θα επέλεγε η εταιρεία, πιθανότατα να αποκτήσετε μια καλύτερη αίσθηση για το πώς, πού και γιατί να εμβαθύνετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ώστε να επιτύχετε.
4. Κάντε σωστή παρουσίαση του εαυτού σας
Όταν σας ζητούν να μιλήσετε για εσάς, προσπαθήστε να δείξετε όλους τους λόγους που σας καθιστούν έναν καλό επαγγελματία που θα μπορούσε να αναλάβει επιτυχώς τα καθήκοντα της θέσης εργασίας και ο οποίος θα ταίριαζε στο προφίλ της εταιρείας. Καλείστε να εστιάσετε σε όλα τα χαρακτηριστικά και εμπειρίες που αποδεικνύουν την καταλληλότητα αυτή, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση είτε με την προϋπηρεσία σας (για περισσότερες πληροφορίες για το πώς να παρουσιάσετε τον εαυτό σας με τον πιο κατάλληλο τρόπο, κάντε κλικ εδώ).
5. Μην παρουσιάσετε απλά το βιογραφικό σας
Πολλά άτομα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης δεν παρουσιάζουν καμία νέα πληροφορία πέρα από αυτή που αναφέρεται στο βιογραφικό τους. Κοινώς, δεν δίνουν κάτι περισσότερο που θα τραβήξει το ενδιαφέρον και που θα αποδείξει την καταλληλότητά τους για τη θέση. Μην είστε ένας από αυτούς.
Οι εταιρείες που θα σας καλέσουν σε συνέντευξη έχουν δει ήδη το βιογραφικό σας. Από εσάς περιμένουν να αποδείξετε γιατί είστε το κατάλληλο άτομο για αυτή τη θέση, με βάση όχι μόνο το βιογραφικό σας, αλλά και με τις λοιπές ικανότητες, εμπειρία και σκεπτικό σας για τη θέση.
6. Έχετε σωστή στάση του σώματος
Ένα άτομο που διεκδικεί μια θέση εργασίας πρέπει να παρουσιάσει τον εαυτό του, ώστε να αποδείξει την καταλληλότητά του για τη θέση εργασίας. Η παρουσίαση όμως δεν αφορά μόνο το λεκτικό κομμάτι της επικοινωνίας της συνέντευξης, αλλά και το μη λεκτικό.
Ειδικότερα, η γλώσσα του σώματος λέει περισσότερα από όσα συνειδητά καταλαβαίνουμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας μεταφέρονται περισσότερο από το 60% των μηνυμάτων και της επικοινωνίας μεταξύ δύο ανθρώπων. Από μεριάς σας, λοιπόν, καλείστε να έχετε μια στάση του σώματος που να δείχνει θάρρος (όχι έπαρση), άνεση και ευγένεια. Αν δεν ξέρετε το πώς, κάντε κάποιες πρόβες στον καθρέφτη για να αποκτήσετε σαφέστερη εικόνα των εκφράσεών σας, προσπαθήστε να δείχνετε θάρρος (π.χ. όχι καμπούρα) και να είστε σχετικά χαμογελαστός/-η.
7. Σωστή ενδυμασία
Η σωστή ενδυμασία αντικατοπτρίζει σε κάποιον βαθμό και τον επαγγελματισμό σας. Ακόμη και αν τελικά ως εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να είστε ντυμένοι formal, στη συνέντευξη είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ευπρεπή εικόνα.
Υ.Γ: Προφανώς, υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα και δεν είναι πάντα απαραίτητη μια formal εικόνα στη συνέντευξη. Σαφέστερη εικόνα για το πώς να είστε ντυμένοι στη συνέντευξη θα λάβετε όταν κάνετε έρευνα για την εταιρεία.
8. Μιλήστε «τόσο-όσο»
Ο προφορικός λόγος έχει την τάση να ρέει και να είναι λιγότερο συνοπτικός από τον γραπτό. Επομένως, χρειάζεται ένας έλεγχος στον τρόπο που μιλά κανείς εντός μιας συνέντευξης, ώστε να μην «ξεφεύγει». Είναι σημαντικό ο λόγος σας να είναι αναλυτικός, αλλά όχι φλύαρος και κουραστικός για τον ακροατή-εταιρεία. Κοινώς, προσπαθήστε να εστιάσετε στην ουσία.
9. Διατηρείστε ψυχραιμία και ευγένεια
Υπάρχουν συνεντεύξεις που δεν πάνε κατ’ ευχή. Μπορεί να υπήρχαν δύσκολες ερωτήσεις και αμήχανες απαντήσεις, να υπήρχε (ή να νομίζατε ότι υπήρχε) ειρωνεία από τους εκπροσώπους της εταιρείας κ.ο.κ. Εσείς οφείλετε απέναντι στον εαυτό σας να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να ελέγξετε το θυμικό σας. Υπάρχει πιθανότητα να αλλάξετε το κλίμα αν φερθείτε έξυπνα και δεν αφήσετε την όποια απογοήτευση ή θυμό να σας παρασύρουν.
10. Συνεχίστε για λίγο τη συνομιλία και μετά τη συνέντευξη
Μη φοβηθείτε να συνεχίσετε τη συζήτηση με δύο-τρεις προτάσεις μετά τη λήξη της συνέντευξης. Μπορεί να είναι μια ευκαιρία να δείξετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες και να φανείτε πιο φιλικοί και συμπαθείς. Ωστόσο, προσέξτε μην κουράσετε με άσκοπες συζητήσεις τον εργοδότη. Σκεφτείτε ότι πιθανώς να μην είστε το μοναδικό άτομο που θα περάσει για συνέντευξη εκείνη την ημέρα.
Συμπέρασμα
Παραπάνω είδαμε μερικές συμβουλές που ελπίζουμε να σας βοηθήσουν στην επιτυχή διεκδίκηση μια θέση εργασίας. Προσαρμόστε τες στην προσωπικότητά σας και στα μηνύματα που λαμβάνετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ώστε να έχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε ίσως και πιο άμεσα από ό,τι φαντάζεστε.
Διαβάστε όλα τα άρθρα σχετικά με
Πρακτική άσκηση και εθελοντική εργασία Ευκαιρίες απασχόλησης Χρήσιμο Υλικό για συνεντεύξεις Συνέντευξη από το Α ως το ΩΜοιράσου
Αυτό που διάβασα αξίζει:
Σχόλια
0 σχόλια
Απόκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό σου και πρόσθεσε το σχόλιό σου
Πρακτική άσκηση και εθελοντική εργασία
Κάνε εγγραφή στο Newsletter
Διάβασε ενδιαφέροντα άρθρα από όσους συνεισφέρουν στην κοινότητα του Poudouleveis.gr