Πώς να αντιμετωπίσεις την πίεση στο χώρο εργασίας σου.

24/11/2020
6 λεπτά
Πώς να αντιμετωπίσεις την πίεση στο χώρο εργασίας σου.

Μοιράσου

Όλοι όσοι εργάζονται, έχουν σίγουρα αισθανθεί, έστω και για μια στιγμή, την πίεση του άγχους στην εργασία. Κάθε επάγγελμα μπορεί να έχει αγχωτικά στοιχεία, ακόμα κι αν σου αρέσει αυτό που κάνεις και το κάνεις με πάθος. Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να υπάρξει πίεση για την τήρηση μιας προθεσμίας ή για την ολοκλήρωση μιας δύσκολης εργασίας.

Όταν, όμως, το άγχος στην εργασία καθίσταται χρόνιο, μπορεί να είναι εξουθενωτικό ή ακόμη και επιβλαβές τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία. Εντωμεταξύ, η τρέχουσα κατάσταση με την εργασία εξ αποστάσεως δεν βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, αλλά υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που δεν βρίσκουν ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωήςΗ μακροχρόνια έκθεση στο εργασιακό άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία μακροπρόθεσμα. 

Οι νέοι που συνήθως είναι επιφορτισμένοι με βαριά καθήκοντα και αντιμετωπίζουν ακραία πίεση στην εργασία τους, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν εξουθένωση, μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές και αγχώδεις διαταραχές γενικότερα.

 

Πρωταρχικοί παράγοντες που προκαλούν άγχος

 

Ορισμένοι παράγοντες τείνουν να συμβαδίζουν με το εργασιακό άγχος. Οι κυριότεροι παράγοντες άγχους στον χώρο εργασίας είναι: 

⇒ Αδικαιολόγητα χαμηλοί μισθοί. 

⇒ Πάρα πολλά καθήκοντα.

⇒ Λίγες ευκαιρίες για ανάπτυξη ή πρόοδο. 

⇒ Η καθημερινή εργασία δεν είναι ενδιαφέρουσα και δεν αποφέρει ικανοποίηση.

⇒ Έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης.

⇒ Πολλές και συχνές προθεσμίες.

⇒ Αντικρουόμενες απαιτήσεις ή ασαφείς προσδοκίες απόδοσης.

Στον σημερινό ταραγμένο κόσμο, η δουλειά πολύ συχνά μοιάζει να είναι ένα συναισθηματικό τρενάκι του τρόμου. Οι υπερωρίες, οι πιεστικές προθεσμίες και οι αυξανόμενες απαιτήσεις μπορούν να σε κάνουν να αισθάνεσαι ανήσυχος, εξαντλημένοις και εξουθενωμένος. Και όταν το άγχος υπερβαίνει την ικανότητά σου να αντιμετωπίσεις τις συνθήκες, τότε αρχίζει να βλάπτει το μυαλό και το σώμα σου, καθώς και την αίσθηση ικανοποίησης που αντλείς από τη δουλειά.

 

Πώς σε επηρεάζει το άγχος στον χώρο εργασίας

Η πίεση και το άγχος είναι δύο από τις μεγαλύτερες απειλές για την παραγωγικότητα στην εργασία. Όταν παραλύουν από αυτές τις συνθήκες, λίγοι μπορούν να λειτουργήσουν στο έπακρο των δυνατοτήτων τους, και έτσι προκύπτει μείωση της συνολικής παραγωγικότητας της εταιρείας. Περίπου το 40% των εργαζομένων θεωρεί ότι η δουλειά τους ήταν πολύ ή εξαιρετικά αγχωτική για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το εργασιακό άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει εταιρείες ή οργανισμούς. Η εξάντληση μειώνει την παραγωγικότητα στην εργασία και ευνοεί τις απουσίες και την αλλαγή θέσης εργασίας. Πάνω από το 65% των εργαζομένων πιστεύουν ότι το άγχος στην εργασία τούς προκάλεσε δυσκολίες στην παραγωγικότητα και πάνω από το 10% είπε ότι αυτές οι δυσκολίες είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ευεξία τους.

Επίσης, οδηγεί σε συγκρούσεις μεταξύ συναδέλφων, προκαλώντας άγχος στο χώρο εργασίας. Το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης επηρεάζει τον τρόπο συμπεριφοράς και συνεργασίας των εργαζομένων και η παραγωγικότητά τους μειώνεται σημαντικά λόγω της εξάντλησης και της έλλειψης κινήτρων. Κατά μέσο όρο, πάνω από το 28% των millennials αισθάνονται εξαντλημένοι στην εργασία τους καθημερινά ή πολύ συχνά.

Όταν υπάρχει άγχος σε όλη την εταιρεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη ανησυχία και στην επιθυμία των υπαλλήλων να αναζητήσουν αλλού εργασία, η οποία μπορεί να είναι λιγότερο αγχωτική από την τρέχουσα. Αυτό δημιουργεί ένα προφανές πρόβλημα όσον αφορά την αύξηση της κινητικότητας του προσωπικού, που σημαίνει ότι η εταιρεία αναγκάζεται να επενδύσει περισσότερα χρήματα και χρόνο για την πρόσληψη και την κατάρτιση νέων υπαλλήλων.

Εάν, ωστόσο, θεωρείς ότι το υπερβολικό άγχος που αισθάνεσαι στη δουλειά οφείλεται στο τοξικό περιβάλλον εκεί και όχι επειδή είναι απλώς μια πιο δύσκολη περίοδος, μπορείς πάντα να ψάξεις για κάτι διαφορετικό στο Poudouleveis.gr.

Οι εντάσεις στην εργασία είναι αναπόφευκτες - ανεξάρτητα από το πόσο απολαμβάνεις αυτό που κάνεις στη δουλειά - αλλά υπάρχουν και κάποια βήματα που μπορείς να κάνεις ώστε να μειώσεις το άγχος στην εργασία στο ελάχιστο.

 

10 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις το άγχος στον χώρο εργασίας

1. Παρακολούθησε την επίδραση των στρεσογόνων παραγόντων πάνω σου

Μπορείς να ξεκινήσεις κρατώντας ημερολόγιο για μία ή δύο εβδομάδες, για να εντοπίσεις τις καταστάσεις που δημιουργούν το μεγαλύτερο άγχος και το πώς αντιδράς σε αυτές. Κατάγραψε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις απόψεις σου για το εργασιακό σου περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων και των συνθηκών που εμπλέκονται, των περιστάσεων και του τρόπου με τον οποίο αντέδρασες. Ύψωσες τη φωνή σου; Πήγες στο μηχάνημα αυτόματης πώλησης για σνακ; Πήγες για σύντομο περίπατο; Η λήψη σημειώσεων μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις επαναλαμβανόμενα μοτίβα μεταξύ των στρεσογόνων παραγόντων και των αντιδράσεών σου.  Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, θα είσαι σε θέση να αναπτύξεις έναν υγιή μηχανισμό για την αντιμετώπιση του άγχους.

 

2. Επίλεξε υγιείς αντιδράσεις σε ερεθίσματα άγχους

Αντί να προσπαθείς να καταπολεμήσεις το άγχος με γρήγορο φαγητό ή αλκοόλ, προσπάθησε να κάνεις το καλύτερο δυνατό ώστε να εξασφαλίζεις υγιεινές επιλογές όταν αισθάνεσαι ότι αυξάνεται η πίεση. Η άσκηση είναι πολύ χρήσιμη για την καταπολέμηση του στρες. Η γιόγκα μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή, αλλά οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας είναι ευεργετική. Αφιέρωσε χρόνο για τα αγαπημένα σου χόμπι και τις δραστηριότητες αναψυχής στον ελεύθερο χρόνο σου. Είτε πρόκειται για μια ώρα ανάγνωσης, ζωγραφικής, οικογενειακών παιχνιδιών, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι έχεις αφιερώσει χρόνο σε πράγματα που σε ευχαριστούν. Ο επαρκής ύπνος είναι επίσης σημαντικός για την αποτελεσματική διαχείριση του στρες. Δημιούργησε υγιείς συνήθειες ύπνου περιορίζοντας όσο γίνεται την πρόσληψη καφεΐνης αργά μέσα στη μέρα και ελαχιστοποιώντας δραστηριότητες, όπως τη χρήση του υπολογιστή, του τηλεφώνου και της τηλεόρασης τη νύχτα.

 

3. Βάλε κάποια όρια

Στον ψηφιακό κόσμο του σήμερα, είναι εύκολο να πιέζεσαι ώστε να είσαι διαθέσιμος 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Θέσε τα όριά σου μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την υιοθέτηση ενός κανόνα για να μην ελέγχεις τα email στο σπίτι το βράδυ ή να μην απαντάς στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια του δείπνου. Αν και οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές προτιμήσεις ως προς το πόσο αναμειγνύουν την επαγγελματική τους ζωή με αυτήν στο σπίτι, ο καθορισμός σαφών ορίων μεταξύ των δύο μπορεί να μειώσει το άγχος.

 

4. Πάρε το χρόνο σου να αναπληρώσεις τις δυνάμεις σου

Για να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του χρόνιου στρες και της εξάντλησης, χρειαζόμαστε χρόνο για να ανακάμψουμε και να επιστρέψουμε στα καλύτερά μας. Αυτή η διαδικασία επαναφοράς απαιτεί "διακοπή" από την εργασία για χρονικές περιόδους κατά τις οποίες δεν συμμετέχεις σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία ή δεν σκέφτεσαι την εργασία. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να αποστασιοποιείσαι πότε πότε,  σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου. Μην αφήνεις τις διακοπές να χαθούν, αξιοποίησε την άδειά σου κάθε φορά που μπορείς. Στο μέτρο του δυνατού, πάρε τον χρόνο σου για χαλάρωση, ώστε να μπορείς να επιστρέψεις στη δουλειά σου ανανεωμένος και έτοιμος για δράση.

 

5. Μάθε να ξεκουράζεσαι

Τεχνικές όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και συνειδητοποίησης (μια κατάσταση στην οποία παρατηρείς ενεργά τις υπάρχουσες εμπειρίες και σκέψεις χωρίς να τις κρίνεις) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες. Ξεκίνα με μερικά λεπτά κάθε μέρα, κατά τα οποία να επικεντρώνεσαι σε μια απλή δραστηριότητα, όπως η αναπνοή, το περπάτημα ή η απόλαυση σε ένα γεύμα. Η ικανότητα σκόπιμης εστίασης σε μία δραστηριότητα χωρίς απόσπαση της προσοχής θα γίνει ισχυρότερη με την εξάσκηση και θα διαπιστώσεις ότι μπορείς να την εφαρμόσεις σε πολλές διαφορετικές ευκαιρίες της ζωής σου.

 

H συμβουλή του Poudouleveis.gr

Άδειασμα του μυαλού κάθε μέρα

6. Κάνε ένα διάλειμμα για λίγα λεπτά πριν ξεκινήσεις την ημέρα εργασίας και καθόρισε τις προθέσεις σου για εκείνη την ημέρα

7. Κατέβασε μια εφαρμογή διαλογισμού που μπορείς να χρησιμοποιήσετε όταν αισθάνεσαι υπερβολική πίεση στην εργασία. 

8. Προγραμμάτισε ένα διάλειμμα τουλάχιστον 5 λεπτών την ημέρα για να  κάνεις ασκήσεις αναπνοής.

 

9. Προσπαθησε να οργανωθείς

Ακόμα κι αν είναι φυσικό να είσαι κάπως ακατάστατος, ο έγκαιρος προγραμματισμός για να διατηρείσαι οργανωμένος μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος στην εργασία. Για παράδειγμα, μια αναδιοργάνωση του χρόνου σου θα σε βοηθήσει να σπαταλάς λιγότερο χρόνο προετοιμασίας το πρωί και να αποφεύγεις να καθυστερείς, καθώς και λιγότερο χρόνο για να ολοκληρώσεις όμορφα την ημέρα εργασίας. Το να παραμένεις οργανωμένος μπορεί επίσης να σημαίνει την αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων της ακαταστασίας και την αύξηση της παραγωγικότητάς σου.

 

10. Έλεγξε την επιθυμία σου να είσαι τελειομανής

Ίσως το να είσαι τελειομανής και να ολοκληρώνεις πολλά καθήκοντα σε σταθερή βάση σε κάνει να νιώθεις καλά για τον εαυτό σου και να σε βοηθά να διακρίνεσαι στην εργασία, αλλά το να είσαι τελειομανής μπορεί επίσης να σου δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Ίσως να μην μπορείς να κάνεις τα πάντα τέλεια, από την αρχή, κάθε φορά - ειδικά σε μια δυναμική δουλειά με ταχείς ρυθμούς. Μια καλή στρατηγική για να αποφεύγεις  την παγίδα της τελειομανίας είναι να προσπαθείς να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου, χωρίς υπερβολική εργασία, και να εξασφαλίζεις χρόνο για να συγχαίρεις τον εαυτό σου για την προσπάθεια. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι οι επιδόσεις σου θα είναι καλύτερες απ’ ό, τι αρχικά σκεφτόσουν και έτσι θα είσαι λιγότερο αγχωμένος στη δουλειά.

Ενώ η διαχείριση του άγχους στην εργασία αποτελεί πραγματικό πρόβλημα, είναι σίγουρα κάτι επιλύσιμο. Δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα στο εργασιακό σου περιβάλλον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι αδύναμος, ακόμα και όταν έχεις κολλήσει σε μια δύσκολη κατάσταση. Και είναι ίσως το πιο σημαντικό, να μην ξεχάσεις να παίρνεις μια βαθιά ανάσα όταν αντιμετωπίζεις μια αγχωτική κατάσταση.

 

Συμπέρασμα

Εάν το άγχος στην εργασία επηρεάζει την επαγγελματική σου απόδοση, την υγεία ή την προσωπική σου ζωή, ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση. Δεν έχει σημασία τι δουλειά κάνεις, ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου ή πόσο αγχωτική είναι η δουλειά σου, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις γενικά το άγχος και να ανακτήσεις την αίσθηση του ελέγχου στην εργασία.

Διαβάστε όλα τα άρθρα σχετικά με

Χωρίς κατηγορία

Μοιράσου

Αυτό που διάβασα αξίζει:

Πώς είναι η εμπειρία σου με τον εργοδότη σου;

Προσθήκη αξιολόγησης

Δημιούργησε ένα βιογραφικό

Εντυπωσίασε αμέσως με ένα βιογραφικό σε ελκυστική μορφή

Δημιουργία βιογραφικού

Σχόλια

0 σχόλια

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε ενδιαφέροντα άρθρα από όσους συνεισφέρουν στην κοινότητα του Poudouleveis.gr