Πώς απαντάμε στο «Πείτε μου ένα αρνητικό σας»;

01/06/2022
4 λεπτά
Πώς απαντάμε στο «Πείτε μου ένα αρνητικό σας»;

Μοιράσου

Η συνέντευξη εργασίας αποτελεί μια συνθήκη που είναι αρκετά ψυχοφθόρα για πολλούς υποψηφίους. Είναι μια διαδικασία όπου σε μερικά λεπτά ένας υποψήφιος καλείται  να παρουσιάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εαυτό του και τις ικανότητές του, ώστε να αποδείξει στην επιχείρηση που απευθύνεται ότι είναι το καταλληλότερο άτομο για αυτήν τη θέση.

Η διαδικασία μιας συνέντευξης είναι σε κάποιον βαθμό τυποποιημένη. Ορισμένες φορές τίθενται ερωτήσεις απρόσμενες, αλλά σε γενικές γραμμές μεγάλο μέρος των ερωτήσεων είναι αναμενόμενο. Μια κλασική και αναμενόμενη ερώτηση με τις παραλλαγές της είναι αυτή που αφορά τις αδυναμίες ή ελαττώματα ενός υποψηφίου.

Στο παρόν άρθρο θα δούμε πού αποσκοπεί αυτή η ερώτηση, καθώς και μερικές συμβουλές για μια καλή απάντηση σε μια συνέντευξη εργασίας.

 

Γιατί γίνεται αυτή η ερώτηση;

Η ερώτηση αυτή γίνεται από τους recruiters κυρίως γιατί θέλουν να δουν την άποψή σας για τον εαυτό σας και τα ελαττώματά σας. Τους ενδιαφέρει η αντίληψή σας για το τι θεωρείται αρνητικό, καθώς και τι τυχόν μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι συνεργαζόμενοι μαζί σας στο μέλλον (συναισθήματα και συμπεριφορές).

Από εσάς περιμένουν μια σχετικά ειλικρινή απάντηση. Ούτως ή άλλως, αν προσληφθείτε, τα αρνητικά σας αργά ή γρήγορα θα φανούν από τους συναδέλφους σας.

 

Tips για την απάντηση

 

1. Μην προσπαθήσετε να κάνετε το αρνητικό να μοιάζει θετικό

Μια αρκετά αναμενόμενη προσπάθεια από μεριάς των υποψηφίων είναι να προσπαθήσουν να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση, μετατρέποντας ένα «αρνητικό» χαρακτηριστικό τους σε κάτι που είναι επιθυμητό για την επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο οι υποψήφιοι και απαντούν στην ερώτηση και λένε αυτό που οι recruiters θέλουν να ακούσουν. Ή μήπως όχι;

Οι απαντήσεις του τύπου «Το αρνητικό μου είναι ότι θέλω όλα να γίνονται στην εντέλεια» ίσως κάποτε να «έπιαναν». Πλέον όμως είναι εντελώς αναμενόμενες και φαίνονται σε πολλούς ανειλικρινείς ή υποκριτικές.

Μην ξεχνάτε ότι όλοι οι εργοδότες αντιλαμβάνονται ότι κάθε υποψήφιος έχει αρνητικά. Το ζήτημα είναι το κατά πόσο αυτά τα αρνητικά δημιουργούν ζητήματα στον εργασιακό χώρο.

 

2. Ένα «προσωρινό» αρνητικό

Μια άλλη συμβουλή είναι η αναφορά του υποψηφίου σε ένα αρνητικό για το οποίο όμως γίνονται φιλότιμες και συστηματικές προσπάθειες να αλλάξει. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται λόγος για κάποια συμπεριφορά ή στοιχείο του χαρακτήρα που θα είναι προσωρινό και δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην επιχείρηση.

Αυτή η συμβουλή ταιριάζει με τη λογική της συνεχούς εξέλιξης που αρκετές εταιρείες επικροτούν για το προσωπικό τους.

 

3. Επιλογή ενός «ήπιου αρνητικού»

Αρκετά προφανής συμβουλή. Δεν πρέπει να γίνεται αναφορά σε κάποιο αρνητικό καθοριστικής σημασίας τόσο για τη θέση όσο και γενικά. Επομένως, σπανιότατα αρνητικά χαρακτηριστικά όπως η έλλειψη ομαδικού πνεύματος, η δυσκολία στην επικοινωνία, η απροσεξία και η οξυθυμία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απάντηση που δεν θα στοιχίσει εξαρχής τη θέση εργασίας.

 

4. Επιλογή αρνητικού που δεν σχετίζεται με τη θέση

Μια πολύ απλή, αλλά σημαντική συμβουλή. Το αρνητικό χαρακτηριστικό σας δεν πρέπει να σχετίζεται με τη θέση και να μην πάει κόντρα με τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που πρόκειται να αναλάβετε αν προληφθείτε.

Συνεπώς, εάν στη θέση εργασίας για την οποία κάνατε αίτηση δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ταχύτητα, η αδυναμία ότι δίνετε έμφαση στη λεπτομέρεια και κάποιες φορές χάνεται περισσότερος χρόνος από ό,τι θα έπρεπε για την εκτέλεση μιας εργασίας δεν αποτελεί αποτρεπτικό για τη θέση αρνητικό.

 

5. Αρνητικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν (όταν δεν σχετίζονται με τη θέση)

Μερικά χαρακτηριστικά που συχνά μπορείτε να αναφέρετε, όταν φυσικά δεν σχετίζονται με την ανάλογη θέση εργασίας, είναι ο αυθορμητισμός, η έλλειψη χιούμορ, η ειλικρίνεια, η ντροπαλότητα, η έλλειψη δημιουργικότητας, η εσωστρέφεια, η αδυναμία ομιλίας σε ακροατήριο και φυσικά πολλά ακόμη.

 

Μερικά παραδείγματα

Παρακάτω θα δείτε μερικά παραδείγματα απαντήσεων. Στόχος δεν είναι να τα υιοθετήσετε, αλλά να πάρετε μια ιδέα κάποιων απαντήσεων που συνήθως δεν θα σας στοίχιζαν τη θέση. Επαναλαμβάνουμε ότι μια απάντηση σχεδόν πάντα αξιολογείται μόνο σε σχέση με το πού απευθύνεται ή στοχεύει. Κοινώς, κάποια από τις παρακάτω απαντήσεις θα μπορούσε να είναι καταστροφική σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ επιθυμητή σε άλλες.

- «Ένα βασικό αρνητικό μου είναι η εσωστρέφειά μου. Είμαι κάπως ντροπαλός και κάποιες φορές οι άλλοι νομίζουν ότι δεν ενδιαφέρομαι για αυτούς ή για να αναπτύξω φιλικές σχέσεις. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Απλά θέλω γενικά να παίρνω τον χρόνο μου όταν γνωρίζω νέους ανθρώπους ή βρίσκομαι σε νέα περιβάλλοντα.»

 

- «Δεν έχω υπομονή. Κάποιες φορές όταν μια δουλειά δεν βασίζεται μόνο σε μένα ή κάτι δεν είναι στο χέρι μου να λυθεί, δυσκολεύομαι να περιμένω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προτιμώ να δουλεύω με άτομα που έχουμε κοινούς ρυθμούς ή λογική στο εργασιακό κομμάτι.»

- «Κάτι που κάποιες φορές δεν είναι θετικό, αλλά με χαρακτηρίζει είναι ότι είμαι πολύ ειλικρινής. Αυτό έχει ως συνέπεια να παρεξηγούμε από ορισμένους ως πολύ ευθύς. Από την άλλη, όμως, αν έχω κάτι να πω, θα το πω και πάντα με ευγένεια. Έτσι, τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα και εύκολα για όλους μας.»

- «Δεν μπορώ να μιλήσω σε ακροατήριο! Εάν πρέπει να κάνω παρουσίαση σε project ή κάτι συναφές, με πιάνει μεγάλο άγχος και νευρικότητα. Προτιμώ να κάνω τη δουλειά στο προσκήνιο και να την παρουσιάζουν άλλοι. Έχω σκεφτεί να δω πώς μπορώ να το αλλάξω κάποια στιγμή.»

 

Συμπέρασμα

 

Η συχνή ερώτηση περί αρνητικών στοιχείων του υποψηφίου συχνά δυσκολεύει τους υποψηφίους. Αισθάνονται την ανάγκη να καλύψουν τα τρωτά τους σημεία, καθώς φοβούνται ότι αυτά θα τους στερήσουν την πολυπόθητη θέση την οποία διεκδικούν. Ωστόσο, ξεχνούν ότι και οι recruiters γνωρίζουν ότι όλοι έχουν αδύναμα σημεία. Δεν αναζητούν τον αλάνθαστο υπάλληλο, αλλά τον ικανό, οπού οι αδυναμίες του δεν θα είναι ικανές να επηρεάσουν τις ικανότητες και την απόδοσή του.

Μοιράσου

Αυτό που διάβασα αξίζει:

Πώς είναι η εμπειρία σου με τον εργοδότη σου;

Προσθήκη αξιολόγησης

Δημιούργησε ένα βιογραφικό

Εντυπωσίασε αμέσως με ένα βιογραφικό σε ελκυστική μορφή

Δημιουργία βιογραφικού

Σχόλια

0 σχόλια

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε ενδιαφέροντα άρθρα από όσους συνεισφέρουν στην κοινότητα του Poudouleveis.gr