Πότε είναι η κατάλληλη ώρα για προαγωγή

27/05/2021
6 λεπτά
Πότε είναι η κατάλληλη ώρα για προαγωγή

Μοιράσου

Πολλοί έχουμε αισθανθεί ότι είναι η ώρα να πάμε ένα βήμα πιο ψηλά στην εργασία μας. Είναι μια στιγμή που αργά ή γρήγορα όλοι αισθανόμαστε και συνήθως δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια ώστε να ξέρετε πότε να «κυνηγήσετε» μια προαγωγή.

Η προαγωγή είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Είναι φυσιολογικό, κάποια στιγμή, να δημιουργηθεί η ανάγκη να πας ένα βήμα πιο πάνω την επαγγελματική σου καριέρα. Μάλιστα, μπορεί να αισθάνεσαι ότι σε «χτυπάει» σαν το μητρικό ένστικτο. Κι όμως, το ζήτημα της ανέλιξης σου είναι ένα από τα δυσκολότερα θέματα που μπορείς να συναντήσεις στην εργασία σου.

Όταν ξεκινάς μια καριέρα, θα πρέπει να δημιουργείς μια λίστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για το τι έχει αξία για εσένα. Φυσικά, οι προοπτικές της επαγγελματικής σου εξέλιξης δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από αυτή τη λίστα.

Είναι συχνό το φαινόμενο να διστάζει κάποιος να διεκδικήσει πράγματα που δικαιωματικά του αξίζουν, όπως μια προαγωγή. Πώς όμως ξέρεις ότι είσαι έτοιμος για ένα τέτοιο βήμα; Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις να διαβάζεις τα σημάδια για το πότε είναι η ώρα για προαγωγή!

 

Πως μπορείς να καταλάβεις ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για προαγωγή

Πως μπορείς να καταλάβεις ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για προαγωγή

 

Πολλοί είναι οι εργοδότες που προσελκύουν υποψήφιους εργαζόμενους σε συνεντεύξεις από όπου υπόσχονται μια θέση εργασίας γεμάτη ευκαιρίες ανέλιξης. Στην πράξη όμως τι γίνεται; Γιατί κάθε φορά που έρχεται η ώρα να μιλήσεις για αυτό το θέμα, δημιουργείται ένας κόμπος στο στήθος;

Αυτό είναι αποτέλεσμα του stress και της έλλειψης αυτοπεποίθησης και είναι φυσιολογικό. Ο γνωστός αυτός «κόμπος» δημιουργείται από 2 πράγματα: Την αίσθηση του ρίσκου και το φόβο της απόρριψης. Στην πραγματικότητα όμως, δεν πρέπει να αισθάνεσαι τίποτα από τα 2, ακόμα και αν ήρθε η ώρα να συζητήσεις μια επαγγελματική αναβάθμιση.

Μια προσέγγιση για επαγγελματική ανάπτυξη είναι σαν μια διαπραγμάτευση με ίσα κατανεμημένη τη διαπραγματευτική ισχύ. Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για φόβο ή ανασφάλεια, αλλά μια ορθή αντίληψη της κατάστασης. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να είσαι προετοιμασμένος σωστά, ώστε να μπορείς να μπορείς να υποστηρίξεις μια τέτοια προσέγγιση με έγκυρο λόγο και επιχειρήματα.

Ένας σωστός εργοδότης πρέπει πάντα να είναι ανοιχτός σε θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του. Ειδικά, όταν αυτά είναι θέματα εργασίας. Θα πρέπει να φροντίζει να είναι προσιτός και ανοιχτός οποιαδήποτε στιγμή. Αντίστοιχα, ένας εργαζόμενος δεν πρέπει να βλέπει με τρόμο τον εργοδότη του και να αισθάνεται ανασφάλεια ή ρίσκο.

Πρέπει να θυμάσαι ότι ο εργοδότης σου επιδιώκει να έχει ευχαριστημένους εργαζόμενους, αφού αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αφοσίωση και διάθεση για απόδοση.

            

1. Οι ευθύνες σου αυξάνονται

Ο λόγος που η εταιρεία σου δίνει περισσότερες αρμοδιότητες είναι διότι γνωρίζουν ότι είσαι ικανός να τις φέρεις εις πέρας και να αναλάβεις περαιτέρω ευθύνες με επιτυχία. Αυτό συνεπάγεται ότι σε θεωρούν ως ένα ικανό μέλος της εταιρείας και, φυσικά, μια προαγωγή είναι «πάνω στο τραπέζι».

Βέβαια, οφείλεις να αποδείξεις ότι είσαι ικανός να αναλάβεις τις επιπλέον ευθύνες που σου ανατίθενται με επιτυχία πριν προχωρήσεις σε μια τέτοια συζήτηση. Παρόλα αυτά, μην παρασύρεσαι. Θα πρέπει να είσαι σε θέση να αξιολογείς με σύνεση κάθε κατάσταση. Μια αύξηση στα καθήκοντα δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι. Πριν ξεκινήσεις να ονειρεύεσαι τα μεγαλεία, θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι είσαι ένα πολύτιμο κομμάτι της επιχείρησης.

Ένας τρόπος για να έχεις μια πρώτη κατεύθυνση είναι να κάνεις μια έρευνα για τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν αντίστοιχες θέσεις με τη δική σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

 

2. Το φόρτο εργασίας σου είναι σχετικό με την εξέλιξη της επιχείρησης

 Ένας άλλος τρόπος για να αξιολογήσεις την κατάσταση είναι μέσω του φόρτου εργασίας σου. Εάν οι αρμοδιότητες σου είναι άμεσα συνυφασμένες με τους στόχους της επιχείρησης, τότε βρίσκεσαι στο σωστό μονοπάτι.

Το γεγονός ότι μια επιχείρηση αναθέτει σημαντικές για την ίδια αρμοδιότητες, σημαίνει ότι σε εμπιστεύεται και πιστεύει στις ικανότητες σου. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί ένα καμπανάκι ότι είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα.

Φυσικά, αυτή η συμβουλή δεν λειτουργεί και αντίστροφα και δεν είναι αντιπροσωπευτική για κάθε πόστο εργασίας. Μπορεί ένας ρόλος να είναι πιο λειτουργικού ή τεχνικού χαρακτήρα και τα καθήκοντα να μην έχουν άμεσο αντίκτυπο με την ανάπτυξη ή την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις μια δίκαιη αναβάθμιση στη θέση εργασίας σου. Θα πρέπει να διατηρήσεις αυτή τη νοοτροπία και να δώσεις μεγαλύτερη βαρύτητα σε άλλους τρόπους για να αξιολογήσεις πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για μια προαγωγή.

 

3. Συμμετέχεις σε υψηλής σημασίας αποφάσεις

Συμμετέχεις σε υψηλής σημασίας αποφάσεις

 

Είναι λογικό όσο προοδεύεις στην εργασία σου να συμμετέχεις σε περισσότερες αποφάσεις. Από τη στιγμή που εξοικειώνεσαι με το περιβάλλον και εξειδικεύεσαι στην εργασία και τη σωστή λειτουργία της επιχείρησης, ο λόγος σου έχει περισσότερη βαρύτητα. Μια σωστή εταιρική κουλτούρα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την άποψη των εργαζομένων της. Ωστόσο, εάν είσαι βασικό μέλος για αποφάσεις υψηλής σημασίας, τότε τα ψωμιά σου είναι... πολλά!

Επιχειρήσεις με πιο μικρό προσωπικό είναι πιθανότερο να ακολουθούν αυτή την τακτική, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει το γεγονός. Αποφάσεις υψηλής σημασίας μπορεί να αφορούν την πρόσληψη ή την εκπαίδευση ενός νέου ατόμου, αποφάσεις σχετικά με τη στρατηγική της επιχείρησης ή το πόσο εφικτός ή όχι είναι ένας στόχος. Αυτά είναι δείγματα ότι η επιχείρηση σου εμπιστεύεται την κρίση σου και τις ικανότητες σου. Επίσης, σημαίνει ότι αντιλαμβάνεσαι τις ανάγκες της επιχείρησης και μπορείς να συνεισφέρεις για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ανά περίπτωση και όχι σε όλο το προσωπικό.

 

4. Πραγματοποιείς συζητήσεις για μακροπρόθεσμους στόχους

Ένας σωστός εργοδότης πρέπει να φροντίζει να ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζόμενων του, ώστε να μπορούν να γίνουν υποστηρικτές της επιχείρησής. Εάν έχεις μια τέτοιου είδους συζήτηση με τον ανώτερο σου, σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για την ανέλιξη σου και κάτι καλό πρόκειται να συμβεί. Αρκεί να μην είναι κομμάτι μια διαδικασίας ρουτίνας από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού.

Γενικότερα, από ένα σημείο και μετά, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τέτοιου είδους συζητήσεις. Μπορεί να είναι η καταλληλότερη ευκαιρία για να εκφράσεις τις πραγματικές σου φιλοδοξίες.

 

5. Η απόδοση σου είναι άριστη

Ένα ακόμα δείγμα που σημαίνει ότι είσαι έτοιμος να αναλάβεις νέα καθήκοντα, είναι η απόδοση σου. Μια άριστη απόδοση σημαίνει ότι είσαι πλήρως εξοικειωμένος με τα καθήκοντα σου και έχεις την ικανότητα να προχωρήσεις ένα βήμα μπροστά.

Όλες οι επιχειρήσεις θέλουν να αξιοποιούν στο έπακρο τους αποδοτικούς εργαζομένους τους και η δική σου φυσικά δεν κάνει την εξαίρεση. Για αυτό, εάν έχεις την ικανότητα να προσφέρεις περισσότερα, μπορείς να το κυνηγήσεις χωρίς να περιμένεις κάποια «ευκαιρία εξέλιξης» να έρθει από μόνη της.

 

6. Η επιχείρηση που εργάζεσαι επεκτείνεται

Η αίσθηση ασφάλειας σε μια εταιρεία είναι μια ανάγκη που έχουμε όλοι. Μια επιχείρηση θα πρέπει να επιδιώκει το αίσθημα ασφαλείας για τους εργαζόμενους της. Εάν η επιχείρηση σου πηγαίνει καλά ή έχει ανοδικούς ρυθμούς, όχι μόνο μπορείς να αισθανθείς ασφάλεια, αλλά θα μπορείς να διεκδικήσεις μια προαγωγή.

Μια επιχείρηση που αναπτύσσεται σημαίνει ότι απαιτούνται νέα τμήματα ή νέες υπεύθυνες θέσεις. Με άλλα λόγια, ευκαιρίες ανέλιξης. Οι προαγωγές είναι μια κλασική τακτική όταν ένας οργανισμός αναπτύσσεται. Έχοντας μια καλή διαγωγή και άριστη απόδοση, θα είσαι από τους πρώτους υποψήφιους για τη θέση.

 

7. Αναλαμβάνεις projects

Αναλαμβάνεις projects

 

Η ηγεσία ενός project είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κρίνει ένας εργοδότης τις διοικητικές ικανότητες σου. Αφενός εμπιστεύεται τις ικανότητες σου να φέρεις εις πέρας τα καθήκοντα σου και αφετέρου έχεις την ευκαιρία να δείξεις ότι μπορείς να βρεθείς σε μια υπεύθυνη θέση με αξιοπιστία.

Εάν, λοιπόν, σε ορίσουν υπεύθυνο για ένα νέο project ή σου αναθέσουν εξ ολοκλήρου την διεκπεραίωση του, τότε κάποιος σε εμπιστεύεται. Είναι η στιγμή να βάλεις τα δυνατά σου και να αποδείξεις τι αξίζεις.

 

8. Ο εργοδότης σου αποχωρεί

Η ικανότητα να καλύψεις ένα διοικητικό κενό είναι μια υψηλή προτεραιότητα για τον κάθε εργοδότη. Φυσικά, αυτή η συμβουλή δεν είναι γενικός κανόνας. Ένας εργοδότης έχει πολλούς λόγους για να αποχωρεί από την επιχείρηση. Θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο πλαίσιο εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι κάτι καλό πρόκειται να συμβεί.

Οι εργοδότες θέλουν να συνεργάζονται και να ευνοούν ανθρώπους που εμπιστεύονται και έχουν αποδείξει την αξία τους. Κάνε ότι περνάει από το χέρι σου για να αποκτήσεις αυτή την ιδιότητα και η επιτυχία είναι μονόδρομος.

 

Συμπεραίνοντας

Κλείνοντας, θα πρέπει να θυμάσαι ότι οι στόχοι σου θα πρέπει να σε καθοδηγούν στις πιο σωστές επαγγελματικές αποφάσεις. Μια θέση εργασίας έχει τις δυσκολίες της, όμως η ανέλιξη σου δεν πρέπει να είναι μια από αυτές. Εάν η θέση εργασίας σου προσφέρει ένα δύσβατο δρόμο για την επαγγελματική σου εξέλιξη, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσεις εάν αυτή η εργασία είναι η κατάλληλη για εσένα, ή μπορείς να ζητήσεις την βοήθεια των ειδικών στο Poudouleveis.gr.

 

Διαβάστε όλα τα άρθρα σχετικά με

Χωρίς κατηγορία

Μοιράσου

Αυτό που διάβασα αξίζει:

Πώς είναι η εμπειρία σου με τον εργοδότη σου;

Προσθήκη αξιολόγησης

Δημιούργησε ένα βιογραφικό

Εντυπωσίασε αμέσως με ένα βιογραφικό σε ελκυστική μορφή

Δημιουργία βιογραφικού

Σχόλια

0 σχόλια

Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Διάβασε ενδιαφέροντα άρθρα από όσους συνεισφέρουν στην κοινότητα του Poudouleveis.gr