Μοιράσου
Αντιμετώπισε τις 5 πιο «δύσκολες» ερωτήσεις μιας συνέντευξης
Αν η διαδικασία της συνέντευξης είναι κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσένα. Ένας από τους πιο συχνούς λόγους που η διαδικασία μιας συνέντευξης προκαλεί αρνητικά συναισθήματα (άγχος, στρες), είναι οι δύσκολες ερωτήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εργοδότες τείνουν να κάνουν ερωτήσεις-παγίδες, οι οποίες είναι παραπλανητικές και έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν συμπεράσματα διαφορετικά από τα προφανή, και χρήζουν ειδικής μεταχείρισης.
Φυσικά αυτή η πρακτική είναι αρκετά «ενοχλητική» για όλους μας. Κανείς δεν θέλει να μπει στη διαδικασία να απαντήσει σημαντικές ερωτήσεις που δεν έχουν μια σίγουρη απάντηση, είναι παραπλανητικές ή κρύβουν πιο βαθιά συμπεράσματα. Παρόλα αυτά, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τους ανθρώπους που λαμβάνουν τις αποφάσεις, να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για το άτομο που αλληλεπιδρούν.
Πως όμως μπορείς να ξεχωρίσεις ποιες είναι οι παραπλανητικές-δύσκολες ερωτήσεις και πως μπορείς να τις αντιμετωπίσεις; Για αυτό είμαστε εμείς εδώ. Απλά συνέχισε να διαβάζεις!
Γιατί γίνονται δύσκολες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις;
Αυτή η πρακτική πρακτική είναι αρκετά συνήθης από τις επιχειρήσεις και γίνεται για να μπορέσουν να καταλάβουν πράγματα από εσένα, τα οποία δεν μπορείς να μεταφέρεις με λέξεις. Υπάρχουν διαφορετικών κατηγοριών απρόσμενες ή παραπλανητικές ερωτήσεις που είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις με αρτιότητα.
Πολλές φορές όμως, αυτή η πρακτική λειτουργεί και ως παράγοντας απόρριψης υποψηφίων, όταν υπάρχει μεγάλος όγκος ενδιαφερομένων, ώστε να μείνουν «λίγοι και καλοί». Όταν ένας εργοδότης δημοσιεύει μια νέα θέση εργασίας, είναι συχνό φαινόμενο (ειδικά τη σήμερον ημέρα) να έχει υπερπληθώρα ενδιαφερόμενων. Μόνο ένας όμως μπορεί να επιλεγεί. Επομένως, πολλές φορές γίνεται ένα ανταγωνιστικό «παιχνίδι επιβίωσης», όπου θα πρέπει να νικήσει ο καλύτερος.
Θεωρητικά, κάθε οργανισμός επιζητά τα πιο ικανά άτομα στην ομάδα του. Πρακτικά όμως, είναι αδύνατον να ξεχωρίσει ο ιδανικός ενδιαφερόμενος μέσα από το πλήθος. Για αυτόν τον λόγο, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επικεντρώνονται στους πιο κατάλληλους εργαζόμενους, με το να απορρίπτουν «από νωρίς» όσους θεωρούν ότι δεν είναι κατάλληλοι.
Επίσης ένας άλλος συνήθης λόγος που γίνονται αυτές οι ερωτήσεις σε συνεντεύξεις, είναι για την αντίληψη του τρόπου σκέψης του συνεντευξιαζόμενου και να καταλάβει η εταιρεία (ο συνεντευκτής) περισσότερες πτυχές αυτού. Για παράδειγμα, μια περίεργη ερώτηση, όπως το «αν έπρεπε να επιλέξεις ένα ζώο, ποιο θα επέλεγες;» σαφώς δεν στοχεύει σε μια απάντηση, αλλά στο να κατανοήσει τον τρόπο λογικής σκέψης και κρίσης.
Ακόμα, σχετικές και «δύσκολες» ερωτήσεις λαμβάνουν χώρα σε συνεντεύξεις (συχνά σε μορφή καταστάσεων), για να «τεστάρουν» την εμπειρία και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων σου ή τα στοιχεία του χαρακτήρα σου. Αυτές τις ερωτήσεις είναι δύσκολο να τις προβλέψεις, αλλά μπορείς να κάνεις μια προετοιμασία από εμπειρίες συναδέλφων, στο διαδίκτυο, ή στο poudouleveis.gr.
Αντιμετώπισε τις πιο κοινές «δύσκολες» ερωτήσεις μιας συνέντευξης
Καταρχάς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Η τέλεια συνέντευξη δεν υπάρχει. Και ο λόγος είναι ότι δεν είναι μονόπλευρη. Μια συνέντευξη δεν γίνεται για να σε γνωρίζει καλύτερα η επιχείρηση, αλλά και το αντίστροφο. Αυτό σημαίνει ότι και εσύ πρέπει να αξιολογήσεις και να αποφασίσεις αν αυτός ο «εργοδότης» είναι αρεστός από εσένα.
Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις για να προσεγγίσεις την «τέλεια συνέντευξη», είναι να δείξεις την καλύτερη δυνατή εικόνα. Ο καλύτερος τρόπος για να διαπρέψεις σε μια συνέντευξη, είναι η σωστή προετοιμασία. Και τι καλύτερο από ένα άρθρο στο Poudouleveis.gr! Ξεκινάμε!
Ερώτηση Νο1: Πες μας για τον εαυτό σου
Σε αυτή την ερώτηση πάντα υπάρχει η πιο εμφανής πρόθεση. Πολλές φορές όμως, κρύβεται και κάτι άλλο από πίσω. Αυτή η ερώτηση γίνεται συχνά για να "προδώσει" ο ερωτηθέν κάποια χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του, τα οποία δεν θα μπορούσε διαφορετικά. Στην πραγματικότητα, ο συνεντευκτής δεν εστιάζει σε αυτά που θα του πεις - εκτός αν ο σκοπός είναι να σπάσει ο πάγος. Αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει είναι η επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιείς, η εύγλωττη παρουσίαση σου και ο τρόπος που παρουσιάζεις τον εαυτό σου.
Μια σωστή παρουσίαση του εαυτού σου πρέπει να δίνει προτεραιότητα στα στοιχεία αυτά που σε χαρακτηρίζουν και σε εκφράζουν περισσότερο. Στις συνεντεύξεις όμως, δεν μπορείς να ακολουθήσεις αυτή την αρχή, διότι η ροή πληροφοριών σου πρέπει να έχει μια λογική σειρά. Άρα πως μπορείς να απαντήσεις κατάλληλα σε αυτή την ερώτηση;
Αρχικά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια χρονολογική σειρά από το παρελθόν στο παρόν, χωρίς αυτή να ξεπερνά τα 60 δευτερόλεπτα. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να κάνεις φανερή την αξία σου για την επιχείρηση. Δεν θέλεις να περιλάβεις πληροφορίες οι οποίες δεν θα προσφέρουν αξία για την επιχείρηση και την συγκεκριμένη θέση. Αυτά που θα συγκρατήσει και θα σημειώσει ο συνεντευκτής σου είναι περιορισμένα. Φρόντισε να αξίζουν κάθε δευτερόλεπτο. Μια καλή πρακτική είναι να χρησιμοποιήσεις το περιεχόμενο του βιογραφικού σου, δεδομένου ότι πρόκειται για «ασφαλές» και αποδεκτό περιεχόμενο.
Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρεις το γεγονός ότι ικανοποιείς τις δεξιότητες που αναζητά η συγκεκριμένη θέση. Η σύνδεση των εμπειριών σου με τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης είναι αυτό που θέλεις να επικοινωνήσεις.
Για παράδειγμα:
«Όπως αναφέρω και στο βιογραφικό μου, *σύντομη παρουσίαση χρονολογικά μέχρι 60 δευτερόλεπτα* και για αυτούς τους λόγους ενδιαφέρομαι για αυτή την ευκαιρία.»
Ερώτηση Νο2: Ποιες είναι οι μισθολογικές σου προσδοκίες;
Μια από τις πιο συχνές «άβολες» ερωτήσεις που μπορεί να συναντήσεις σε μια συνέντευξη είναι για τις μισθολογικές σου προσδοκίες. Αυτή η ερώτηση πολλές φορές είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει ένας οργανισμός ότι μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του εργαζομένου και δεν υπάρχει overqualification. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι μια άκρως «δύσκολη» ερώτηση, στην οποία δεν «χωράει» συγκεκριμένη απάντηση.
Ουσιαστικά, μια ρεαλιστική απάντηση δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν έχεις μια δόση από το πραγματικό περιβάλλον εργασίας. Επομένως, η απάντηση σου σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να περιορίζεται στο γεγονός ότι χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν την κουλτούρα της εταιρείας, το εργασιακό περιβάλλον, τις αρμοδιότητες κ.α..
Αυτό που δεν θέλεις να κάνεις, είναι να δώσεις ένα συγκεκριμένο μισθολογικό πακέτο. Αν η απάντηση σου πρέπει να περιλαμβάνει αριθμούς, πρόσφερε ένα αρκετά ευρύ φάσμα. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση μπορείς να ρωτήσεις για το αποδεκτό μισθολογικό εύρος το οποίο μπορεί να καλυφθεί για αυτή τη θέση. Το αποτέλεσμα είναι μια διπλωματική και ευέλικτη απάντηση που είναι πάντοτε αποδεκτή.
Ερώτηση Νο3: Γιατί άφησες την τελευταία σου εργασία;
Αυτή η ερώτηση αποτελεί μια εξαιρετική παγίδα στις συνεντεύξεις που πρέπει να προσέξεις. Πριν δώσεις κάποια απάντηση, θα πρέπει να θυμάσαι 2 πράγματα. Το πρώτο είναι ότι σκοπός της συνέντευξής σου είναι να μεταδόσεις την αξία και τις δεξιότητες που έχεις να προσφέρεις. Το δεύτερο και πιο σημαντικό, είναι ότι η φάση της συνέντευξης είναι φάση γνωριμίας. Αυτό σημαίνει ότι μερικά άσχημα ή αρνητικά σχόλια έχουν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν μια αρνητική εικόνα για το πρόσωπο σου, ακόμα και λανθασμένα.
Γενικά, σε καμία περίπτωση δεν θέλεις να δείξεις τη δυσαρέσκεια σου για κάποιον σε μια συνέντευξη, ακόμα και αν σου δίνεται το βήμα να το κάνεις με μία ερώτηση σαν και αυτή. Η απάντηση σου πρέπει να δείχνει την εκτίμηση σου για τα άτομα που έχεις συνεργαστεί στο παρελθόν και μια θετική και επαγγελματική εικόνα για εσένα και τους ίδιους. Η διακοπή μιας συνεργασίας είναι κάτι απόλυτα φυσικό και αποδεκτό. Η αναφορά στους λόγους θα πρέπει να γίνεται με επαγγελματισμό και ενσυναίσθηση. Αν κακοχαρακτηρίσεις τον προηγούμενο σου εργοδότη, ποιος εγγυάται ότι δεν θα κακοχαρακτηρήσεις και τον νυν;
Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι σε αυτή την ερώτηση δεν είσαι υποχρεωμένος να εξακριβώσεις τον τρόπο διακοπής μιας συνεργασίας σου (εκτός αν ζητηθεί). Για παράδειγμα, μια παραίτηση είναι απόλυτα σεβαστή. Αν όμως πρόκειται για απόλυση, θα πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός. Ο καλύτερος τρόπος να απαντήσεις αυτή την ερώτηση είναι να αναφερθείς στο πρόβλημα που οδήγησε στην απόλυση σου (μια αλλαγή του ρόλου σου, σημαντική ασυμφωνία απόψεων ή προτεραιοτήτων κ.α.), και πως αυτό σε ωφέλησε να αποκτήσεις όλα όσα θεωρείς ότι χρειάζεσαι για τη συγκεκριμένη θέση. Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλεις να ρίξεις την ευθύνη ή να υποβαθμίσεις κάποιο πρόσωπο. Έτσι, καταφέρνεις να έχεις μια άριστη απάντηση σε μια δύσκολη ερώτηση
Ερώτηση Νο4: Ποιες είναι οι αδυναμίες σου;
Καλωσόρισες σε μια από τις πιο κοινές, παραπλανητικές και «ενοχλητικές» ερωτήσεις από όλες. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα στις ικανότητες σου. Εξίσου σημαντικό είναι να το γνωρίζει και ο οργανισμός στον οποίο απασχολείσαι. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θέλεις να δώσεις σε μια εταιρεία λόγους για να μην σε προσλάβει. Επομένως, πως απαντάς σε μια τέτοια ερώτηση;
Ο καλύτερος τρόπος είναι να «γυρίσεις» την ερώτηση προς όφελος σου. Αυτό μπορείς να το κάνεις αναφέροντας με θετική έκφανση το χαρακτηριστικό που θεωρείται ως μειονέκτημα. Ύστερα, πρέπει να αναφέρεις την αρνητική κατάσταση που αυτό το «μειονέκτημα» οδηγεί. Τέλος, θέλεις να αναφέρεις τους τρόπους που το αντιμετωπίζεις. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να μεταδώσεις την επίγνωση σου για τις «αδυναμίες» σου και πως μπορείς να τις επιλύσεις.
Ερώτηση Νο5: Γιατί θέλεις να εργαστείς για εμάς;
Άλλες πτυχές που μπορεί να συναντήσεις αυτή την ερώτηση είναι " Γιατί να σε επιλέξουμε;" ή "Γιατί θα ήθελες να εργαστείς σε μια εταιρεία σαν τη δική μας;", και όλες έχουν την ίδια απάντηση. Ερωτήσεις που σου δίνουν το βήμα να αναδείξεις τις ικανότητες και τα επιτεύγματα σου, στην πραγματικότητα είναι επιθυμητές. Και αυτό καθώς σου δίνουν μια εξαιρετική ευκαιρία να κερδίσεις τις εντυπώσεις. Αυτό όμως που χρειάζεσαι για να ξεχωρίσεις, είναι προετοιμασία.
Οι ερωτήσεις ανοιχτού τύπου όπως αυτή, σου δίνουν το βήμα να χρησιμοποιήσεις μια απάντηση που θα εντυπωσιάσει και παράλληλα θα καλύψει πλήρως τον συνεντευκτή σου. Για να το πετύχεις αυτό, θα πρέπει να γνωρίζεις τι είναι αυτό που επιζητά ένας εργοδότης. Και το πιο σημαντικό είναι να καλύπτεις τα job requirements. Επομένως, εσύ θα πρέπει να γνωρίζεις αφενός τα job requirements της εκάστοτε θέσης εργασίας και αφετέρου να τις πληροίς.
Η σωστή απάντηση περιλαμβάνει μέσα τις απαιτήσεις της θέσης για την οποία ενδιαφέρεσαι. Δηλαδή θα πρέπει να μπορείς να εξηγήσεις σύντομα ότι διαθέτεις τα προσόντα για την θέση. Πριν όμως ξεκινήσεις να απαριθμείς γιατί είσαι ο καταλληλότερος άνθρωπος, θα πρέπει να κάνεις εμφανές ότι είσαι έτοιμος και προετοιμασμένος για αυτή την ερώτηση. Φρόντισε η απάντηση σου να περιλαμβάνει προσωποποίηση και όχι τυπικότητα. Κλείνοντας, η απάντηση σου θα πρέπει να τονίζει το γεγονός ότι μπορείς και είσαι έτοιμος/η να ικανοποιήσεις τις ανάγκες της θέσης και της επιχείρησης.
Η προετοιμασία είναι το παν
Μην ξεχνάς ότι όλα τα παραπάνω απαιτούν αρκετή προετοιμασία, ώστε να μπορείς να βρεις τη βέλτιστη απάντηση που σε εκφράζει. Είναι σημαντικό να είσαι απόλυτα ειλικρινής στις απαντήσεις σου και να μην προσπαθείς να παραπλανείς τον συνομιλητή σου. Γνωρίζοντας τι πραγματικά ζητάει ο συνεντευκτής σου από εσένα, θα μπορείς να έχεις την καταλληλότερη απάντηση.
Τώρα που γνωρίζεις όλα όσα χρειάζεσαι, δημιούργησε το δικό σου βιογραφικό στο Poudouleveis.gr και ..«βουρ στον πατσά»!
Διαβάστε όλα τα άρθρα σχετικά με
Χωρίς κατηγορίαΜοιράσου
Αυτό που διάβασα αξίζει:
Σχόλια
0 σχόλια
Απόκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό σου και πρόσθεσε το σχόλιό σου
Χωρίς κατηγορία
Κάνε εγγραφή στο Newsletter
Διάβασε ενδιαφέροντα άρθρα από όσους συνεισφέρουν στην κοινότητα του Poudouleveis.gr